Proactivity in robotics: Towards learning to help without being helped
Robotikte proaktiflik: Yardım almaksızın yardım etmeyi öğrenmeye doğru
  1. Tez No: 982447
  2. Yazar: HUZAİFA SALAH UD DİN
  3. Danışmanlar: DR. SALİH ÖZGÜR ÖĞÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Gradyan temelli öğrenme, Makine öğrenmesi, Makine öğrenmesi yöntemleri, Robotik eğitimi, Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Deep learning, Gradient-based learning, Machine learning, Machine learning methods, Robotics education, Artificial intelligence and machine learning course
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlarla aynı alanları paylaşan robotların artmasıyla birlikte, açık insan talimatları olmaksızın yardım sağlayabilmeleri gerekir. Bu amaçla, robotik ajanların; yerde karşılaşıldığında çöpü çöp kutusuna atmak, masadaki bir elmayı buzdolabına koymak gibi çıkarıma dayalı durumsal ipuçları ve gözlenen çevreye dayanarak proaktif biçimde hareket etmelerinin beklendiği proaktif asistanlık yaklaşımını öneriyoruz. Bu sorunu iki alt probleme ayırıyoruz: (i) ajan, dikkat gerektiren nesneleri keşfetmeli; (ii) bu tür görevlerde insanlara proaktif biçimde yardımcı olmak için doğru eylem dizisini öngörmelidir. Bu doğrultuda, proaktivite görevinin doğru belirlenmesinde belirleyici olan mekânsal ipuçları aracılığıyla çevre bağlamını koruyabilen yeni bir bağlam farkındalıklı sahne kodlayıcı (CASE) geliştiriyoruz. Alt hedef tahmin modülümüz, durumsal bağlamın graf yapısından yararlanmak üzere graf sinir ağları (GNN) kullanarak proaktivite görevini isabetli biçimde tahmin eder. Yaklaşımımızı, Unity oyun motoru kullanılarak tasarladığımız özel simülasyon ortamlarında çeşitli deneylerle doğruluyoruz. Deneylerimiz, bu tür proaktif yardım problemlerinin doğası gereği graf yapıya sahip olmasından ötürü, sorunu graf tabanlı mimarilerle ele almanın diğer yaklaşımlara kıyasla daha iyi performans sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the rise of robots sharing spaces with humans, they should be capable of providing assistance without explicit human instructions. To this end, we propose proactive assistantship where the robotic agents are expected to act proactively based on inferred situational cues and observed environment such as placing a trash into trash can when encountering it on the floor, moving an apple from table into the fridge etc. We break down this problem into two sub-problems: first the agent must discover such objects of interest which demand attention and second, the agent should predict a correct set of actions to proactively assist humans in such tasks. We implement a novel context-aware scene encoder (CASE) which is capable of preserving environment context via spatial cues which is pivotal in deciding the correct proactivity task. Our subgoals prediction module uses graph neural networks (GNNs) to exploit the graph structure of situational context for accurate prediction of proactivity task. We validate our work through various experiments in our custom-designed simulation environments using Unity Gaming Engine. Our experiments show that utilizing graph-based architectures to solve this problem yields better performance as compared to other approaches due to the inherent graph structure of such proactive assistance problems.