Outpatient scheduling at a physical rehabilitation unit of a hospital
Bir hastanenin fiziksel rehabilitasyon ünitesinde ayakta hasta randevu çizelgelemesi
- Tez No: 999822
- Danışmanlar: PROF. DR. TANKUT ATAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA BAŞ GÜRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik çizelgeleme, Kaynak kısıtlı çizelgeleme, Simülasyon optimizasyonu, Dynamic scheduling, Resource constrained scheduling, Simulation optimization
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Ayaktan sağlık hizmetlerinde randevu çizelgelemesi, operasyonel belirsizlik altında çok sayıda klinik kısıtın eşgüdümlü olarak yönetilmesini gerektirir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde, yüksek hasta talebinin yönetilmesi, fizyoterapist kapasitesinin dengelenmesi ve uygulanabilir çizelgelerin korunması; hasta gelmemeleri ve aynı gün gerçekleşen acil başvurular ortaya çıktığında özellikle zorlaşmaktadır. Bu belirsizlikler, çok seanslı tedavi gereksinimleri, heterojen hasta kategorileri ve ardışık ziyaretler boyunca bakım sürekliliğinin korunması gereği ile birleştiğinde, rehabilitasyon klinikleri için zorlu bir planlama ortamı yaratmaktadır. Bu tez, belirsizlik altında rehabilitasyon randevu çizelgelerinin yönetimi için yuvarlanan ufuklu, yeniden çizelgeleme temelli bir simülasyon-optimizasyon çerçevesi önermektedir. Çerçeve, haftalık randevu planlamasını gerçek zamanlı operasyonel dinamiklerle ilişkilendirmek amacıyla bir karma tamsayılı doğrusal programlama modeli ile bir ayrık olay simülasyonunu bütünleştirmektedir. Optimizasyon modeli, uygun fizyoterapist–hasta eşleşmesini sağlayan, kapasite kısıtlarına uyan, iş yükü dengesini destekleyen ve klinik önceliğe göre hasta ataması yapan bakım sürekliliği odaklı uygulanabilir çizelgelerden oluşan bir havuz üretmektedir. Bu çizelgeler daha sonra hasta gelmemeleri ve acil başvurular altında simülasyon yoluyla değerlendirilmekte; hasta bekleme süreleri ve fizyoterapist fazla mesai süreleri hesaplanarak çizelge seçimine destek sağlanmaktadır. Gerçekleşen hasta gelmemeleri, kalan seanslar ve acil hastalar bir sonraki haftalara aktarılmakta ve bakım sürekliliğini korurken bozulmayı en aza indirmek amacıyla kontrollü yeniden çizelgeleme uygulanmaktadır. Büyük ölçekli bir vaka çalışması, önerilen çerçevenin etkinliğini göstermektedir; sonuçlar yüksek bakım sürekliliği, kontrol altında tutulan bekleme süreleri ve fazla mesailer ile fizyoterapist grupları arasında daha adil bir iş yükü dağılımı elde edildiğini ortaya koymaktadır. Bulgular, rehabilitasyon hizmetlerinde uyarlanabilir ve belirsizlik farkındalığı olan çizelgeleme stratejilerinin değerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Appointment scheduling in outpatient care requires coordinating multiple clinical constraints under operational uncertainty. In physical therapy and rehabilitation services, managing high patient demand, aligning physiotherapist capacity, and maintaining feasible schedules become particularly challenging when patient no-shows and urgent same-day arrivals occur. These uncertainties, combined with multi-session treatment requirements, heterogeneous patient categories, and the need to preserve continuity of care across visits, create a demanding planning environment for rehabilitation clinics. This thesis proposes a rolling-horizon rescheduling-based simulation–optimization framework for managing rehabilitation appointment schedules under uncertainty. The framework integrates a mixed-integer linear programming model with a discrete-event simulation to link weekly appointment planning with real-time operational dynamics. The optimization model generates a pool of continuity-aware feasible schedules that ensure appropriate therapist–patient matching, respect capacity constraints, promote workload balance, and prioritize patients based on clinical urgency. These schedules are then evaluated through simulation under no-shows and urgent arrivals, where patient waiting times and physiotherapist overtime are computed to support schedule selection. Realized no-shows, remaining sessions, and urgent patients are carried forward to subsequent weeks, and controlled rescheduling is applied to preserve continuity while minimizing disruption. A large-scale case study demonstrates the effectiveness of the proposed framework, showing high continuity of care, controlled waiting time and overtime, and more equitable workload distribution across therapist groups. The findings highlight the value of adaptive, uncertainty-aware scheduling strategies in rehabilitation services.