Santral seröz koryoretinopatide otonomik disregülasyonun COMPASS-31 ile değerlendirilmesi
Evaluation of autonomic dysregulation in central serous chorioretinopathy using COMPASS-31
- Tez No: 999831
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURGÜL AÇAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Otonomik disfonksiyon, COMPASS-31, ImageJ, Santral Seröz Koryoretinopati, Autonomic dysfunction, COMPASS-31, ImageJ, Central Serous Chorioretinopathy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, santral seröz koryoretinopati (SSKR) hastalarında otonomik fonksiyonu değerlendirerek otonom sinir sistemi ile hastalık arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Koroidal vasküler parametreler olan koryokapillaris akım alanı (KKAA), koroidal vasküler indeks (KVİ) ve subfoveal koroidal kalınlık (SFKK), santral makula kalınlığı (SMK) ile bir otonom fonksiyon ölçeği olarak kullanılan COMPASS-31 testi sonuçları karşılaştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: 01.04.2024–01.09.2025 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Retina Birimi'nde SSKR tanısı alan 60 hastanın 60 gözü ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özellikler gösteren 56 sağlıklı bireyin 56 gözü çalışmamıza dahil edildi. KVİ, SMK ve SFKK spektral domain- optik kohorens tomografi (SD-OKT) ile, KKAA ise aynı cihaza entegre SD-OKT Anjiografi (SD-OKTA) görüntülerinden ImageJ yazılımı kullanılarak ölçüldü. Otonomik disfonksiyon, COMPASS-31 anketi ile değerlendirildi. İki grubun koroidal vasküler parametreleri ve COMPASS-31 skorları karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler SPSS yazılımı kullanılarak yapıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edildi. Bulgular: KKAA, SSKR grubunda anlamlı olarak daha düşük bulunurken, SFKK, KVİ ve SMK değerleri anlamlı olarak daha yüksek saptandı (tümü için p<0,001). COMPASS-31 total skoru ve ortostatik intolerans alt skoru SSKR grubunda anlamlı derecede yüksekti (p1<0,001, p2=0,001) Vazomotor alt skoru SSKR grubunda daha yüksek bulundu ancak istatistiksel anlamlılık seviyesine ulaşmadığı görüldü(p=0,064). Korelasyon analizlerinde, COMPASS-31 total skoru ile KKAA arasında orta seviyede negatif yönde, SFKK ile ise yine orta seviyede pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı (r1=-0,237 p2=0,012 ; r2=0,249 p2=0,007). COMPASS-31 ortostatik intolerans alt skoru ile KKAA arasında istatistiksel olarak anlamlı orta seviyede negatif bir korelasyon ve SFKK ile ise yine orta seviyede pozitif yönde bir korelasyon izlendi (r1=-0,231 p1=0,014, r2=0,332 p2=0,000). Diğer COMPASS-31 alt skorları ile koroidal vasküler parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05). Sonuçlar: Çalışmamız, SSKR hastalarında bazı otonomik fonksiyonlarda anlamlı düzeyde bozulmanın olduğunu göstermektedir. COMPASS-31 total skoru ve ortostatik intolerans alt skoru SSKR grubunda sağlıklı kontrollere kıyasla yüksek bulunmuşve COMPASS-31 skorları ile KKAA ve SFKK değerleri arasında orta seviyede korelasyon saptanmıştır. Bu bulgular, SSKR'nin sistemik otonomik disregülasyon ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate autonomic function in patients with central serous chorioretinopathy (CSC) and to investigate the relationship between the autonomic nervous system and the disease. Choroidal vascular parameters—choriocapillaris flow area (CCFA), choroidal vascularity index (CVI), subfoveal choroidal thickness (SFCT)—and central macular thickness (CMT) were compared with the results of the COMPASS-31 questionnaire, used as a measure of autonomic function. Materials and Methods: A total of 60 eyes of 60 patients diagnosed with CSC at the Retina Unit of Balıkesir University Health Application and Research Hospital between April 1, 2024, and September 1, 2025, and 56 eyes of 56 age- and sex-matched healthy controls were included in the study. CVI, CMT, and SFCT were measured using spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT), while CCFA was measured from SD-OCT angiography (SD-OCTA) images integrated into the same device using ImageJ software. Autonomic dysfunction was assessed using the COMPASS-31 questionnaire. Choroidal vascular parameters and COMPASS-31 scores were compared between the two groups. Statistical analyses were performed using SPSS software, and a p value <0.05 was considered statistically significant. Results: CCFA was significantly lower in the CSC group, whereas SFCT, CVI, and CMT values were significantly higher (p<0.001 for all). The COMPASS-31 total score and orthostatic intolerance subscore were significantly higher in the CSC group (p<0.001 and p=0.001, respectively). The vasomotor subscore was higher in the CSC group but did not reach statistical significance (p=0.064). Correlation analyses revealed a moderate negative correlation between the COMPASS-31 total score and CCFA, and a moderate positive correlation with SFCT (r1=−0.237, p1=0.012; r2=0.249, p2=0.007, respectively). The orthostatic intolerance subscore showed a statistically significant moderate negative correlation with CCFA and a moderate positive correlation with SFCT (r1=-0,231 p1=0,014, r2=0,332 p2=0,000). No significant correlations were found between other COMPASS-31 subscores and choroidal vascular parameters (p>0.05). Conclusions: This study demonstrates significant impairment in certain autonomic functions in patients with CSC. The COMPASS-31 total score and orthostatic intolerance subscore were higher in the CSC group compared with healthy controls, and moderate correlations were observed between COMPASS-31 scores and CCFA and SFCT values. These findings suggest that CSC may be associated with systemic autonomic dysregulation.