İnmeli bireylerde üst ekstremite fonksiyonlarının tele-değerlendirmesinin geçerlilik ve güvenilirliğinin araştırılması
Investigation of the validity and reliability of tele-assessment of upper extremity functions in individuals with stroke
  1. Tez No: 999830
  2. Yazar: LAMİA NUR HAMAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA DOĞRU HÜZMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlilik, Güvenilirlik, Güvenilirlik ve geçerlilik, Telerehabilitasyon, Üst ekstremite, İnme, Reliability, Reproducibility of results, Telerehabilitation, Upper extremity, Stroke
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, inmeli bireylerde üst ekstremite fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılan testlerin tele-değerlendirme yöntemiyle geçerlilik ve güvenilirliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, yaş ortalaması 61,13 ± 12,56 yıl olan; nörolog tarafından inme tanısı konmuş, 18-75 yaş aralığında bulunan ve Brunnstrom evrelemesine göre üst ekstremite ve el düzeyi Evre 3 ve üzerinde olan 24 birey dahil edilmiştir. Dahil edilme kriterlere uygun bireylerin hastalık ve demografik bilgileri alınmıştır. Ardından, hem yüz yüze hem de tele-değerlendirmede üst ekstremitenin günlük yaşam aktivitelerindeki kullanım sıklığı ve kalitesini değerlendirmek amacıyla Motor Aktivite Günlüğü-28 (MAG- 28), el fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla Duruöz El İndeksi (DEİ) ve Abilhand-İnme El Fonksiyonu Anketi (AİEFA), ince motor el becerisini değerlendirmek amacıyla Dokuz Delikli Peg Testi (9DPT), sensorimotor etkilenimi değerlendirmek amacıyla Fugl-Meyer Üst Ekstremite Değerlendirme Ölçeği (FM-ÜE) kullanılmıştır. Tele-değerlendirme ile yapılan görüşmeler kaydedilerek kayıtlar 3 hafta sonra tele-değerlendirmeyi gerçekleştiren fizyoterapist tarafından tekrar değerlendirilmiştir. 9DPT (sağlam el) süreleri açısından tele- değerlendirmede yüz yüze değerlendirmeye nazaran sürenin uzadığı tespit edilmiştir (p<0,001). DEİ-Giyim, 9DPT-Sağlam el ve FM-ÜE-Koordinasyon ve hız parametrelerinin yüz yüze değerlendirme ile tele değerlendirme ve yüz yüze değerlendirme ile 2. tele- değerlendirme tutarlılığının iyi düzeyde (ICC=0,80-0,90) olduğu; geri kalan bütün testlerin ise mükemmel düzeyde (ICC>0,90) tutarlılık gösterdiği belirlenmiştir. Tele-değerlendirme ile 2. tele-değerlendirme arasındaki güvenilirliğin FM-ÜE-Koordinasyon ve hız parametresinin iyi düzeyde (ICC=0,834) olduğu, geri kalan bütün testlerde ise mükemmel düzeyde (ICC>0,90) tutarlılık gösterdiği bulunmuştur. Bu durum, tele-değerlendirme yönteminin değerlendiriciler arası ve değerlendirici içi güvenilirliğini ortaya koymuştur. Katılımcıların etkilenen taraf üst ekstremitenin (sağ/sol) tele-değerlendirme sonuçları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür (p>0,05). Üst ekstremite fonksiyonlarının değerlendirilmesinde MAG-28, DEİ, AİEFA, 9DPT ve FM-ÜE ölçeklerinin tele-değerlendirme yöntemiyle kullanımının güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır. Tele-değerlendirmenin, fiziksel yönlendirme gerektirmeyen, sözlü olarak uygulanabilen ve fonksiyonelliği irdeleyen değerlendirme araçlarında geçerli ve güvenilir bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Bu yöntem, özellikle ulaşım sorunu yaşayan veya sağlık hizmetlerine erişimde güçlük çeken hastalar için önemli bir seçenek olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the validity and reliability of tests used in the assessment of upper extremity functions in individuals with stroke through the tele- assessment method. The study included 24 individuals with a mean age of 61.13 ± 12.56 years, who had been diagnosed with stroke by a neurologist, were between the ages of 18 and 75, and were at Stage 3 or above for the upper extremity and hand level according to the Brunnstrom staging. Disease-related and demographic information of individuals meeting the inclusion criteria were obtained. Then, in both face-to-face and tele-assessment, the Motor Activity Log-28 (MAL-28) was used to evaluate the frequency and quality of upper extremity use in daily living activities, the Duruöz Hand Index (DHI) and the Abilhand Stroke Questionnaire (ASQ) were used to evaluate hand functions, the Nine Hole Peg Test (NHPT) was used to assess fine motor hand skills, and the Fugl-Meyer Upper Extremity Assessment Scale (FM-UE) was used to evaluate sensorimotor impairment. Tele-assessment interviews were recorded, and the recordings were re-evaluated three weeks later by the physiotherapist who had performed the tele-assessment. In terms of NHPT (non-affected hand) times, it was determined that the duration was longer in tele-assessment compared to face-to-face assessment (p<0.001). It was found that the consistency of the DHI–Dressing, NHPT–Non-affected hand, and FM-UE–Coordination and Speed parameters between face- to-face and tele-assessment and between face-to-face and the second tele-assessment was at a good level (ICC=0.80–0.90), while all other tests showed excellent consistency (ICC>0.90). The reliability between tele-assessment and the second tele-assessment was found to be at a good level (ICC=0.834) for the FM-UE–Coordination and Speed parameter, while all other tests showed excellent consistency (ICC>0.90). This situation revealed the inter-rater and intra-rater reliability of the tele-assessment method. It was observed that the affected side upper extremity (right/left) did not have a significant effect on the tele- assessment results (p>0.05). It was concluded that the use of MAL-28, DHI, ASQ, NHPT, and FM-UE scales through the tele-assessment method is reliable in the evaluation of upper extremity functions. It was determined that tele-assessment is a valid and reliable method in evaluation tools that do not require physical guidance, can be administered verbally, and examine functionality. This method stands out as an important option especially for patients who have transportation problems or difficulties in accessing healthcare services.