Obez ve fazla kilolu hastalarda demir eksikliği prevelensının değerlendirilmesi
Evoluation of the prevalence of iron deficiency in obese and owerweight patients
- Tez No: 999868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DİDEM ESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anemi-demir eksikliği, Ferritin, Hematokrit, Obezite, Vücut kitle indeksi, Anemia-iron deficiency, Ferritin, Hematocrit, Obesity, Body mass index
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, beden kitle indeksi (BKİ) ile demir eksikliği ve demir metabolizması göstergeleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gözlemsel ve kesitsel nitelikteki çalışma, etik kurul onayı alındıktan sonra 15 Ekim–15 Kasım 2025 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerinde yürütülmüş, dahil edilme kriterlerini karşılayan katılımcıların verileri hastane bilgi sisteminden elde edilerek SPSS programı ile analiz edilmiştir. Çalışmaya kontrol grubu, fazla kilolu ve farklı derecelerde obez bireylerden oluşan toplam 2498 katılımcı dahil edilmiştir. Obezite derecesi arttıkça hemoglobin, hematokrit ve ortalama eritrosit hacmi (MCV) değerlerinde anlamlı azalma; eritrosit dağılım genişliği (RDW-CV, RDW-SD), ferritin ve demir bağlama kapasitesi (DBK) değerlerinde ise anlamlı artış saptanmış, serum demir düzeylerinin özellikle ileri obezite gruplarında anlamlı olarak daha düşük olduğu görülmüştür (tümü için p<0,001). Korelasyon analizinde BKİ ile MCV ve serum demir düzeyleri arasında negatif, RDW-CV, RDW-SD, ferritin ve DBK ile pozitif yönde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Bu bulgular, obezite derecesi arttıkça demir metabolizması ve hematolojik parametrelerdeki bozulmanın belirginleştiğini ve obeziteye eşlik eden kronik düşük dereceli inflamasyonun bu süreçte rol oynayabileceğini düşündürmektedir; bu nedenle obez bireylerde demir durumu değerlendirilirken yalnızca ferritin düzeylerine dayanılmasının yetersiz olabileceği ve hematolojik parametreler ile inflamatuvar süreçlerin birlikte ele alınmasının daha doğru klinik yaklaşımlar sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the relationship between body mass index (BMI) and iron deficiency as well as indicators of iron metabolism. This observational and cross-sectional study was conducted at the Family Medicine Outpatient Clinics of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between October 15 and November 15, 2025, following ethical committee approval, and the data of participants who met the inclusion criteria were obtained from the hospital information system and analyzed using SPSS software. A total of 2,498 participants, including a control group, overweight individuals, and individuals with varying degrees of obesity, were included in the study. As the degree of obesity increased, significant decreases were observed in hemoglobin, hematocrit, and mean corpuscular volume (MCV), while significant increases were found in red cell distribution width (RDW-CV, RDW-SD), ferritin, and total iron-binding capacity (TIBC); serum iron levels were significantly lower, particularly in advanced obesity groups (all p<0.001). Correlation analysis revealed significant negative correlations between BMI and MCV as well as serum iron levels, and significant positive correlations between BMI and RDW-CV, RDW-SD, ferritin, and TIBC. These findings suggest that impairment in iron metabolism and hematological parameters becomes more pronounced with increasing obesity severity and that chronic low-grade inflammation associated with obesity may play a role in this process; therefore, relying solely on ferritin levels when evaluating iron status in obese individuals may be misleading, and a combined assessment of hematological parameters and inflammatory processes may provide more accurate clinical approaches.