Acil servise iskemik inme ile başvuran hastalarda Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi ve Sistemik İnflamasyon Yanıt İndeksinin mortalite ile ilişkisinin araştırılması
Prognostic value of the Systemic Immune-Inflamation Index and Systemic Inflamation Response Index for mortality in patients with ischemic stroke in the emergency department
  1. Tez No: 999867
  2. Yazar: EDA AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII), Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi (SIRI), ROC analizi, Ischemic stroke, Systemic Immune-Inflammation Index (SII), Systemic Inflammatory Response Index (SIRI), ROC analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran iskemik inme tanısı alan hastalarda Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi(SII) ve Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi(SIRI) değerlerinin kısa dönem mortalite(1.,15.ve 30.gün) üzerindeki öngörü gücünü değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya toplam 490 iskemik inme tanılı hasta dahil edildi. Hataların demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri ve inflamasyon temelli hematolojik indeksleri retrospektif olarak analiz edildi. Mortalite gelişen ve gelişmeyen hastalar arasında SII ve SIRI düzeyleri karşılaştırıldı ve kısa dönem mortalitenin belirleyicilerini incelemek için lojistik regresyon ve ROC analizleri kullanıldı. Bulgular: Çalışmada, mortalite gelişen hastaların tüm zaman noktalarında daha ileri yaşa sahip olduğu, erkek hastalarda hastane içi mortalitenin daha yüksek bulunduğu görüldü. SII ve SIRI değerleri mortalite gelişen hastalarda anlamlı düzeyde yükselmişti.30 günlük mortalite gelişen grupta mortalite olmayan gruba göre SII 1,494'ten 3,961'e,SIRI 722'den 1367'ye yükseldi.(p< 0,001). SII/SIRI için 15. Gün mortalite analizinde mortalite gelişen grupta gelişmeyen gruba göre SII 723'ten 1133'e, SIRI 1,506'dan 3,730'a yükselmiş olup sadece SIRI için anlamlıydı. ROC analizinde 30 günlük mortalite için SIRI AUC:0,72; SII AUC:0,62, 15 günlük mortalite için SIRI AUC:0,67; SII AUC:0,62 bulundu. SII ve SIRI kısa dönem mortalitenin bağımsız öngörücüleri olarak saptandı. Sonuç: SII ve SIRI, iskemik inme hastalarında kısa dönem mortaliteyi öngörmede anlamlı prognostik değere sahip, kolayca hesaplanabilen ve maliyet etkin biyobelirteçlerdir. Bu indekslerin acil serviste erken risk sınıflamasına entegre edilmesi, klinik yönetimde yüksek riskli hastaların belirlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the predictive power of Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and Systemic Inflammatory Response Index (SIRI) values on short-term mortality (days 1, 15, and 30) in patients diagnosed with ischemic stroke who presented to the emergency department. Methods: A total of 490 patients diagnosed with ischemic stroke were included in the study. Patients' demographic characteristics, laboratory parameters, and inflammation-based hematological indices were retrospectively analyzed. SII and SIRI levels were compared between patients with and without mortality, and logistic regression and ROC analyses were used to examine the predictors of short-term mortality. Results: Patients with mortality were significantly older at all time points, with higher in-hospital mortality rates observed in males. Both SII and SIRI levels were significantly higher in the mortality group. Specifically, for 30-day mortality, SII levels rose from 1,494 to 3,961, while SIRI levels rose from 722 to 1,367 compared to the non-mortality group. In the 15-day mortality analysis, SII increased from 723 to 1,133 and SIRI increased from 1,506 to 3,730 in the mortality group compared to the survivors; however, this increase was statistically significant only for SIRI. In the ROC analysis, for 30-day mortality, the AUC values were 0.72 for SIRI and 0.62 for SII; for 15-day mortality, the AUC values were 0.67 for SIRI and 0.62 for SII. Both SII and SIRI were identified as independent predictors of short-term mortality. Conclusion: SII and SIRI are easily calculable and cost-effective biomarkers with significant prognostic value in predicting short-term mortality in patients with ischemic stroke. Integrating these indices into early risk stratification in the emergency department may contribute to identifying high-risk patients in clinical management.