Eklem içi distal radius kırıklarında cerrahi planlama: 3D baskılı modelin etki analizi
Impact of 3D-printed models on surgical planning of intra-articular distal radius fractures
  1. Tez No: 999870
  2. Yazar: SALİH ENDER İBAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUHAN KURTULMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: 3D model, distal radius, surgical planning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızın amacı distal radius kırıklarının cerrahi tedavisinde 3D (3 boyutlu) baskılı modelin kullanımının cerrahların kırıkların morfolojisini anlamada ve cerrahi hazırlık süreçlerini optimize etme noktasında ne kadar etkili olduğunu araştırmak ve gelecekte ortopedi pratiğinde 3D baskılı modelin potansiyelini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ortopedi ve travmatoloji alanında geçirdiği yıllar baz alınarak 36 cerrah üç gruba ayrıldı. On iki cerrah 2.yıl ve üzerinde olan ortopedi ve travmatoloji asistanıydı. Kalan 24 cerrahın yarısı uzmanlığının 5.yılı ve altında yarısı da 5.yılın üzerindeydi. Altı adet eklem içine uzanan distal radius kırığı numaralandırıldı. AO (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen) distal radius kırık sınıflaması baz alınarak 2, 4, 6 numaralı kırıklar basit; 1, 3, 5 numaralı kırıklar kompleks olarak değerlendirildi. Kırıkların her birinin sırayla ilk önce X-ray (anteroposterior ve lateral) ve bilgisayarlı tomografi (BT) (sagittal, koronal, aksiyel ve 3D yeniden yapılandırılmış görüntüler) görüntüleri gösterildi ve Bölüm 1'deki anket sorularının doldurulması istendi. X-ray ve BT görüntüleri standart görüntüleme grubu olarak değerlendirildi. Daha sonra farklı sırayla aynı kırıkların 3D baskılı modelleri cerrahlara değerlendirilmesi amacıyla gösterildi. Bölüm 2'deki anket sorularının doldurulması istendi. Cerrahlardan değerlendirilmesi istenen parametreler; sınıflama, cerrahi yaklaşım (volar, dorsal, kombine), greft kullanımı (evet/hayır) ve plak seçimiydi. En son likert ölçeğine göre hazırlanmış bir değerlendirme formu doldurulması için cerrahlara sunuldu Bulgular: Basit ve kompleks kırıklarda standart görüntüleme ve 3D baskı grubunda cerrahlar arasında sınıflama, cerrahi yaklaşım, greft kullanımı ve plak seçimi açısından anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Fakat uzmanlık süresine göre kompleks kırıklarda cerrahi yaklaşım açısından farklılık olduğu tespit edilmiştir (X²: 11,99; p<0,05). Ayrıca 3D baskılı modelin genel yararlılığının değerlendirildiği ankette asistanlar tarafından verilen puanlar anlamlı derecede yüksek çıkmıştır (F: 7,86; p<0,01) Bulgular: Basit ve kompleks kırıklarda standart görüntüleme ve 3D baskı grubunda cerrahlar arasında sınıflama, cerrahi yaklaşım, greft kullanımı ve plak seçimi açısından anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Fakat uzmanlık süresine göre kompleks kırıklarda cerrahi yaklaşım açısından farklılık olduğu tespit edilmiştir (X²: 11,99; p<0,05). Ayrıca 3D baskılı modelin genel yararlılığının değerlendirildiği ankette asistanlar tarafından verilen puanlar anlamlı derecede yüksek çıkmıştır (F: 7,86; p<0,01)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of our study is to investigate how effective the use of 3D printed models in the surgical treatment of distal radius fractures is in understanding the morphology of fractures and optimizing surgical preparation processes, and to evaluate the potential of 3D printed models in future orthopedic practice. Materials and Methods: 36 surgeons were divided into three groups based on their years in orthopedics and traumatology. 12 surgeons were orthopedics and traumatology residents in their 2nd year and above. Half of the remaining 24 surgeons were in their 5th year or below and half were over 5 years of their specialization. 6 distal radius fractures extending into the joint were numbered. Based on the AO distal radius fracture classification, fractures numbered 2, 4, 6 were evaluated as simple, and fractures numbered 1, 3, 5 were evaluated as complex. First, X-ray (anteroposterior and lateral) and CT (sagittal, coronal, axial and 3D reconstructed images) images of each of the fractures were shown in order and the survey questions in section 1 were asked to be filled. X-ray and CT images were evaluated as a standard imaging group. Then, 3D printed models of the same fractures were shown to the surgeons in different order for evaluation. The survey questions in section 2 were asked to be filled. The parameters requested from the surgeons to be evaluated were classification, surgical approach (volar, dorsal, combined), graft use (yes/no) and plate selection. Finally, an evaluation form prepared according to the Lickhert scale was presented to the surgeons to be filled. Results: Classification among surgeonsin the standard imaging and 3D printed group in simple and complex fractures, surgical there was no significant difference in terms of approach, graft use and plate selection. However, it was determined that there was a difference in surgical approach in complex fractures according to the duration of expertise. In addition, the scores given by the residents in the survey evaluating the general usefulness of the 3D printed model were significantly higher. Conclusion: The 3D printed model did not cause a significant difference among surgeons in terms of preoperative planning compared to conventional imaging methods but it was seen that its use was useful among residents.