Y-stent destekli intrakranial anevrizma tedavilerinde LEO-LEO konfigürasyonu ve LEO-neuroform atlas hibrit konfigürasyonunun DSA temelli perfüzyon dinamiklerine etkisi: iki yaklaşımın karşılaştırmalı analizi
The effect of LEO-LEO configuration and LEO-neuroform atlas hybrid configuration on DSA-based perfusion dynamics in Y-stent-assisted intracranial aneurysm treatments: A comparative analysis of two approaches
  1. Tez No: 999872
  2. Yazar: HAMİT ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN NAHİT MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal anevrizma, Y-stent, koil embolizasyonu, kantitatif DSA, perfüzyon anjiyografi, düşük profilli intrakraniyal stent, örgülü stent, açık hücreli lazer-kesim stent, Intracranial aneurysm, Y-stent, coil embolization, quantitative DSA, perfusion angiography, low-profile intracranial stent, braided stent, open-cell laser-cut stent
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Geniş boyunlu intrakraniyal bifurkasyon anevrizmalarının Y-stent destekli koil embolizasyonu ile tedavisinde kullanılan iki farklı stent konfigürasyonunu—tamamı örgülü çift stent konfigürasyonu (LEO–LEO) ile örgülü stent ve açık hücreli lazer-kesim stentin kombine edildiği hibrit konfigürasyonu (LEO–Neuroform Atlas)—klinik güvenlilik, tedavi etkinliği ve dijital substraksiyon anjiyografisi (DSA) tabanlı kantitatif perfüzyon dinamikleri açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, 1 Haziran 2020–1 Eylül 2024 tarihleri arasında Y-stent tekniği uygulanan toplam 26 hasta dahil edildi (Hibrit 0 [LEO–LEO]: n=14; Hibrit 1 [LEO–Neuroform Atlas]: n=12). Hastalara ait demografik veriler, antiagregan tedavi yanıtı ve periprosedürel/geç dönem komplikasyon oranları kayıtlardan değerlendirildi. DSA görüntülerinde bifurkasyona ait damarların farklı segmentleri ve sulama alanları üzerinden ilgi alanları (ROI; region of interest) manuel olarak işaretlenerek arteriyel girdi fonksiyonu (AIF), proksimal (P) ve distal (D) segmentler tanımlandı. Ayrıca derin öğrenme tabanlı otomatik arter–ven segmentasyonu kullanılarak vasküler yatak (VB) ve parankim (PAR) segmentleri oluşturuldu. Tanımlanan hedef segmentlerden zaman–kontrast yoğunluk eğrileri elde edilerek wash-in, wash-out, pik intensite ve eğri altında kalan alan (AUC) parametreleri hesaplandı. Ek olarak, AIF referans alınarak dekonvolüsyon temelli analiz uygulandı ve impuls yanıt fonksiyonları (IRF) üzerinden serebral kan akımı (CBF), serebral kan volümü (CBV) ve ortalama geçiş zamanı (MTT) parametreleri türetildi. Elde edilen ölçümler, her iki tedavi grubunda işlem öncesi–işlem sonrası değişimin değerlendirilmesi ve gruplar arası değişim düzeylerinin karşılaştırılması amacıyla analiz edildi. Bulgular: Her iki grupta teknik başarı oranı %100 olup, 12. ay tam oklüzyon (Raymond–Roy sınıflaması, Sınıf I) oranı %92,31 olarak saptandı. Toplam komplikasyon oranı %19,23 idi. Periprosedürel iskemik ve hemorajik komplikasyon oranı hasta bazında %7,69, olay bazında %11,53; geç dönem iskemik komplikasyon oranı ise %11,53 olarak hesaplandı. Klinik komplikasyonların tamamı (n=5, %19,23) Hibrit 0 grubunda görülürken, Hibrit 1 grubunda majör iskemik veya hemorajik olay izlenmedi (p=0,042). Kantitatif perfüzyon analizlerinde, Hibrit 0 grubunda sekonder stent dalına ait CBF ve wash-out değerlerinde işlem sonrası anlamlı azalma saptandı. Buna karşılık Hibrit 1 konfigürasyonunun fizyolojik akım parametrelerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha iyi koruduğu gösterildi (p<0,05). Sonuç: Y-stent destekli koil embolizasyonu, kompleks bifurkasyon anevrizmalarında yüksek oklüzyon oranlarıyla etkili bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte, düşük profilli açık hücreli sekonder stent içeren Hibrit 1 (LEO–Neuroform Atlas) konfigürasyonu, fizyolojik akım paternlerini daha iyi muhafaza etmesi ve majör iskemik/hemorajik olay görülmemesi nedeniyle Hibrit 0 (LEO–LEO) konfigürasyonuna kıyasla klinik ve hemodinamik açıdan daha güvenli bir profil sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare two stent configurations used for Y-stent–assisted coil embolization of wide-neck intracranial bifurcation aneurysms—an all-braided dual-stent configuration (LEO–LEO) versus a hybrid configuration combining a braided stent with an open-cell laser-cut stent (LEO–Neuroform Atlas)—in terms of clinical safety, treatment efficacy, and digital subtraction angiography (DSA)–based quantitative perfusion dynamics. Materials and Methods: In this retrospective study, 26 consecutive patients treated with the Y-stent technique between June 1, 2020 and September 1, 2024 were included (Hybrid 0 [LEO–LEO], n=14; Hybrid 1 [LEO–Neuroform Atlas], n=12). Demographic data, antiplatelet response, and peri-procedural/late complication rates were reviewed. On DSA, regions of interest (ROI) were manually placed to define the arterial input function (AIF) as well as proximal (P) and distal (D) vascular segments. In addition, deep learning–based automatic artery–vein segmentation was used to generate vascular bed (VB) and parenchymal (PAR) segments. Time–contrast intensity curves were extracted from target segments to calculate wash-in, wash-out, peak intensity, and area under the curve (AUC). Furthermore, AIF-referenced deconvolution analysis was performed to derive cerebral blood flow (CBF), cerebral blood volume (CBV), and mean transit time (MTT) from impulse response functions (IRF). Measurements were analyzed to assess pre-to-post changes within each group and between-group differences in change magnitude. Results: Technical success was 100% in both groups, and complete occlusion at 12 months (Raymond–Roy Class I) was achieved in 92.31% of cases. The overall complication rate was 19.23%. Peri-procedural ischemic and hemorrhagic complication rates were 7.69% per patient and 11.53% per event, while the late ischemic complication rate was 11.53%. All clinical complications (n=5, 19.23%) occurred in the Hybrid 0 group, whereas no major ischemic or hemorrhagic events were observed in Hybrid 1 (p=0.042). In quantitative perfusion analyses, Hybrid 0 demonstrated a significant post-procedural reduction in CBF and wash-out in the secondary stent branch, while Hybrid 1 preserved these physiological flow parameters to a significantly greater extent (p<0.05). Conclusion: Y-stent–assisted coil embolization is an effective technique for complex bifurcation aneurysms with high occlusion rates. However, the Hybrid 1 configuration (LEO–Neuroform Atlas), which includes a low-profile open-cell secondary stent, appears to provide a safer clinical and hemodynamic profile than the all-braided Hybrid 0 configuration by better preserving physiological flow patterns and being associated with no major ischemic/hemorrhagic events.