İmmediat implantasyon uygulamalarında farklı implant dizaynlarının sonlu elemanlar analizi ile karşılaştırılması
Comparison of different implant designs in immediate implantation applications by finite element analysis
- Tez No: 999892
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER BALCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Dental implants
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Bilim Dalı
Özet
Diş çekimiyle aynı anda yapılan implant uygulamalarında ideal implant tasarımı uzun zamandır araştırılan bir konudur. İmmediat implant uygulamalarında diş̧ çekimi ve implant uygulamaları aynı seansta yapıldığı için cerrahi işlem sayısı azalmakta ve toplam tedavi süresi kısalmaktadır. İmmediat implant uygulamalarının implantın daha doğru pozisyonda yerleştirilmesine olanak tanıdığı araştırıcılar tarafından savunulmaktadır.Yumuşak doku profilinin korunması, alveol kret yüksekliği ve genişliğinin korunmasını sağlar. Bu uygulamaların biyolojik avantajlarının yanı sıra tedavi süresinin kısalmasından dolayı psikolojik açıdan hastalara avantaj sağladığı belirtilmiştir. İmmediat implant uygulamalarında implantın soket formuna uygun olması, stabilizasyonunun sağlanabilmesi, yumuşak dokulara zarar vermemesi gibi özellikler beklenir. Standartlaştırılmış tasarım nedeniyle standart implantlar, implantın geometrik şekli, uzunluğu, çapı ve diş parametresi açısından sınırlı seçenekler sunar. Bu çalışmanın amacı yeni çekim soketine immediat uygulanan farklı tasarımlara sahip implantların üzerine gelen kuvvetlere karşı stres ve gerilimlerin araştırılmasını hedeflemektedir. Kullanılacak implant tasarımları tam ark bir çene modelinde santral dişin çekimi sonrası sokete yerleştirilecek sonrasında santral dişin kuron modeline benzer bir porselen üretilip immediat yükleme yapılacaktır. Çalışmada ölçülecek stres-gerilim değerleri sonlu elamanlar analizi kullanılarak ölçülüp değerlendirilecektir. Bu çalışmada kullanılacak implantların hem stabilitesi hem uzun dönem stres-gerilim bakımından karşılaştırmayı hem de farklı implant tasarımlarının immediat implantasyon ve yükleme sonrasında avantajlarını dezavantajlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın sonucunda ise hangi implant tasarımının ideal immediat implant özelliklerini taşıdığını göstermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The ideal implant design for implant applications performed at the same time as tooth extraction is a long-term study.Immediate implant applications which is tooth extraction and implant applications are performed in the same session has the advantage of the number of surgical procedures is reduced and the total treatment time is shortened. Immediate implant applications allow to made more accurately and comprehensively are advocated by researchers. It ensures the preservation of the soft tissue profile and preservation of the alveolar crest. In addition to the biological advantages of these applications, it has been stated that they provide psychological advantages to patients due to the shortening of the treatment period. In immediate implant applications, the implant should have features such as compatibility with the socket anatomy, ensuring stabilization, and not damaging soft tissues. Due to the standardized design, commercially standard implants offer limited options with the geometric shape, length, diameter and tooth parameter possibility of the implant. The aim of this study is to determine the location of stress and strain against the forces acting on implants of different designs, which are applied immediately to the new extraction socket. The implants to be used will be placed in the socket after the extraction of the central tooth in a full-arch jaw model. Then, it is planned to produce a porcelain similar to the crown model of the central tooth and load it immediately. The stress-strain values to be measured in the study will be measured and evaluated using finite element analysis. This enables the comparison of the implants to be used in terms of stability and long-term stress-strain, as well as revealing the advantages and disadvantages of different implant designs after immediate implantation and loading. The result of the study aims to show which implant design has the ideal properties of immediate implantation applications.