Farkli özelli̇kteki̇ tek katli çeli̇k yapilarin anali̇zi̇, tasarimi ve sonuçlarinin karşilaştirilmasi
Analysis and design of single storey steel structures with different features and comparison of results
- Tez No: 999925
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analiz, Tasarım, Çelik yapılar, Analysis, Design, Steel structures
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında Antalya Manavgat İlçesinde ve Erzincan Merkezinde çelik hangar tipi bir yapıların tasarım ve analizi yapılmıştır. Öncelikle yapının genel bilgileri verilmiş, yapıya gelen kar yükü, rüzgâr yükü ve deprem etkisi ilgili yönetmeliklere bağlı kalınarak hesaplanmıştır. İki ayrı bilgisayar programında (Sap2000 ve IdeCad) yapıların analiz ve tasarımı gerçekleştirilmiştir. Yapılacak tasarımda dikkate alınacak yapının kolon yükseklikleri, plan özellikleri tamamen aynı olup değişkenler olarak kullanılacak parametreler; analiz ve tasarımda kullanılacak bilgisayar programı, yapının inşa edileceği bölge, zemin parametresi ve çerçeve ara mesafesi olarak belirlenmiştir. Toplam da farklı zemin, depremsellik ve çerçeve aralığına sahip toplam 16 adet bina sisteminin analiz ve tasarımı iki ayrı bilgisayar programı ile gerçekleştirilerek elde edilen iç kuvvetler, yer değiştirme, yapı ağırlığı, metraj ve yaklaşık taşıyıcı sistem maliyeti vb. sonuçlar karşılaştırılarak sonuçlar yorumlanmıştır. O anki güncel çelik profil fiyatlarına ve yapılan analiz ve tasarım sonuçlarına göre İdeCad programı ile modellenen yapılar Sap2000 programı ile modellenen yapılara göre daha ekonomik çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the design and analysis of steel hangar-type structures in the Manavgat District of Antalya and the Center of Erzincan were carried out. Firstly, general information about the structures was provided, and the snow load, wind load, and earthquake effects on the structures were calculated in accordance with the relevant regulations. The analysis and design of the structures were performed using two separate computer programs (Sap2000 and IdeCad). In the design, the column heights and plan features of the structures were kept completely identical, while the parameters designated as variables were: the computer program used for analysis and design, the region where the structure would be built, the soil parameter, and the frame spacing. In total, the analysis and design of 16 building systems, featuring different soil, seismicity, and frame spacing, were carried out using the two separate computer programs. The resulting outcomes such as internal forces, displacement, structural weight, quantity take-off, and approximate structural system cost were compared and the results were interpreted. According to the current steel profile prices at that time and the results of the analysis and design, the structures modeled with the IdeCad program turned out to be more economical than those modeled with the Sap2000.