Sağlık turizminde tekrar ziyaret niyetini etkileyen faktörler: Türkiye üzerine inceleme
Factors affecting revisit intention in health tourism: A study on Türkiye
- Tez No: 999926
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE BAHAR IŞIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet pazarlaması, Service marketing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sağlık turizminde tekrar ziyaret niyetini etkileyen faktörlerden algılanan kalite, memnuniyet ve güven unsurlarının birbiri arasındaki ilişkiler ile bu yapıların tekrar ziyaret niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi, bu ilişkiler arasındaki algılanan fiyat uygunluğunun düzenleyicilik rolünün araştırılması ve son olarak memnuniyet ile güvenin bu ilişkiler arasındaki aracılık rollerinin ortaya konulmasıdır. Bu amaçla, öncelikle, Türkiye'de sağlık turizmi yetki belgesi bulunan sağlık kuruluşlarını tedavi almak üzere ziyaret eden 628 sağlık turistinden oluşan bir örneklem grubuyla anket yöntemi kullanılarak veri toplanmıştır. Bunu takiben, Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir'de yerleşik olup Türkiye'nin en çok sağlık hizmeti ihracatı gerçekleştiren sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kurumlarında firma sahibi ve yönetici olarak çalışan 7 kişi nitel araştırmaya dahil edilerek yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Nitel veri toplama süreci, nicel araştırma bulgularının ön değerlendirilmesini takiben planlanmış ve karma araştırma desenine uygun biçimde yapılandırılmıştır. Bu verilerle yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular, algılanan kalite, memnuniyet ve güvenin birbirleri ve tekrar ziyaret niyeti arasında pozitif ve anlamlı ilişkisı olduğunu, memnuniyet ve güvenin bu ilişkiler arasında önemli aracılık rollerinin bulunduğunu ve son olarak algılanan fiyat uygunluğunun memnuniyet ile güven değişkenleri arasındaki bazı ilişkileri ve kliniğe güven ile ülkeyi tekrar ziyaret niyeti arasındaki ilişkiyi anlamlı düzeyde değiştirdiğini, buna karşın diğer yollar üzerinde düzenleyici bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu doğrultuda elde edilen bulguların, literatüre katkı sağlayarak, araştırmacılara, yöneticilere, çalışanlara ve uygulamacılara değerli bilgiler sunacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine the relationships among perceived quality, satisfaction, and trust factors influencing revisit intention in health tourism and to analyze the effects of these constructs on revisit intention. In addition, the study investigates the moderating role of perceived price fairness in these relationships and, finally, identifies the mediating roles of satisfaction and trust within these relationships. For this purpose, data were first collected through a survey method from a sample of 628 health tourists who visited healthcare institutions authorized for health tourism in Türkiye to receive medical treatment. Subsequently, qualitative research was conducted using a semi-structured interview technique with seven participants who were owners or managers working in healthcare institutions and health tourism intermediary organizations located in Ankara, Istanbul, Antalya, and İzmir—cities that account for the highest levels of health service exports in Türkiye. The qualitative data collection process was planned following a preliminary evaluation of the quantitative research findings and was structured in accordance with a mixed-methods research design. The results of the analyses indicate that perceived quality, satisfaction, and trust are positively and significantly related to one another and to revisit intention; that satisfaction and trust play significant mediating roles in these relationships; and that perceived price fairness significantly moderates certain relationships between satisfaction and trust, as well as the relationship between trust in the clinic and the intention to revisit the country. However, perceived price fairness does not exhibit a moderating effect on the other paths. Accordingly, the findings are considered to contribute to the literature and to provide valuable insights for researchers, managers, employees, and practitioners.