Kanizsa figürleri üzerinden dikkat talepleri ile gruplama gücünün dikkat yanıp sönmesinde incelenmesi ve yürütücü işlevlerle olan ilişkisi
Examination of attentional demands and grouping strength in attentional blink via Kani̇zsa figures and its relationship with executive functions
- Tez No: 999934
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ATALAY ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikkat yanıp sönmesi, Attentional blink
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Dikkat Yanıp Sönmesi (DYS), hızlı dizisel görsel sunum (HDGS) sırasında, ikinci hedefin (H2) birinci hedeften (H1) sonra yaklaşık 500 milisaniye içinde sunulması durumunda ikinci hedefin algılanamaması olarak tanımlanmaktadır. Çalışma 1, gecikme, gruplama gücü ve görev değişiminin DYS üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, 18-20 yaş aralığında (Ort.=18.50, SS=0.75) gönüllü 14 katılımcı (11 kadın, 3 erkek) ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular, anlamlı bir gecikme ve görev değişimi etkisi olduğunu göstermiştir. Çalışma 2, DYS performansının yürütücü işlevlerle olan ilişkisini incelemek için tasarlanmıştır. Bu doğrultuda N-2 Geri ve Stroop görevleri uygulanmıştır. Çalışma, 18-25 yaş aralığında (Ort.=20.23, SS=2.02), 22 gönüllü kadın katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular, anlamlı bir gecikme etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca, N-2 Geri tepki süresinin DYS büyüklüğünü marjinal düzeyde yordadığı bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen genel bulgular, hedefin yapısal özelliklerini oluşturan gruplama ilkelerine bağlı olarak gruplama gücünün her zaman kolaylaştırıcı bir etki oluşturmadığını göstermektedir. Görev değişimi, H2 performansı üzerinde bir düşüşe yol açmıştır. Ayrıca, bulgular DYS'nin zamansal dinamiklerine ilişkin rolüne işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Attentional Blink (AB) is defined as failure to perceive the second target (T2) when it appears within approximately 500 milliseconds after the first target (T1) during rapid serial visual presentation (RSVP). Study 1 aimed to examine the effect of lag, grouping strength, and task switching on AB. The study was conducted with 14 volunteer participants (11 females, 3 males) aged between 18 and 20 years (M=18.50, SD=0.75). The results showed a significant lag effect and significant task switching effect. Study 2 was designed to investigate the relationship between AB performance and executive functions. Accordingly, N-2 Back and Stroop tasks were administered. This study was conducted with 22 volunteer female participants aged between 18 and 25 years (M=20.23, SD=2.02). The results showed a significant lag effect. In addition, N-2 Back reaction time was found to marginally predict AB amplitude. Overall, the results showed that grouping strength does not always produce a facilitative effect, depending on the grouping principles that constitute the structural properties of the target. Task switching led to a decrease in T2 performance. Furthermore, the findings highlight the role of temporal dynamics in AB.