Hidrolik sistemlerde arıza tespiti için derin öğrenme tabanlı kestirimci bakım yöntemi
Deep learning-based predictive maintenance method for fault detection in hydraulic systems
  1. Tez No: 999967
  2. Yazar: ÖZKAN AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN CANER ÖZKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mechatronics Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel bakım, Makine öğrenmesi, Makine öğrenmesi yöntemleri, Mekanik titreşim, Yapay zeka, Industrial maintenance, Machine learning, Machine learning methods, Mechanical vibration, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Hidrolik sistemler, endüstriyel tesislerde yaygın olarak kullanılan ve arızaları ciddi üretim kayıplarına yol açabilen kritik makine sistemleridir. Bu nedenle, hidrolik sistemlerde arızaların erken aşamada tespit edilmesi, kestirimci bakım uygulamaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, hidrolik bir test sistemine ait zaman serisi verileri kullanılarak, derin öğrenme tabanlı bir arıza tespit yöntemi geliştirilmiştir. Bu tez çalışmasında, herhangi bir yeni deneysel ölçüm yapılmamış, literatürde paylaşılan mevcut bir veri seti kullanılmıştır. Geliştirilen model kapsamında öncelikle normalize edilen çoklu sensör zaman serileri sabit uzunluklu pencereler kullanılarak segmentlere ayrılmıştır. Elde edilen segmentler, Sürekli Dalgacık Dönüşümü ile zaman–frekans alanına dönüştürülerek skalogram temsilleri hâline getirilmiştir. Bu temsiller üzerinden Konvolüsyonel Sinir Ağları kullanılarak ayırt edici zaman–frekans özellikleri otomatik olarak öğrenilmiş; ardışık segmentlerden elde edilen bu derin özellikler ise Uzun Kısa Süreli Bellek ağı ile otomatik olarak öğrenilen zaman–frekans özelliklerinin zamana göre değişimi modellenmiştir. Model performansı, karışıklık matrisi, doğruluk, kesinlik, duyarlılık ve F1-skoru metrikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Test veri kümesi üzerinde yapılan değerlendirmelerde model, yaklaşık %89 doğruluk skoru elde etmiştir. Sınıf bazlı performans incelendiğinde, eğitim veri kümesi üzerinde model, normal çalışma sınıfı için kesinlik 0.936, duyarlılık 0.922 ve F1-skoru 0.929; hafif arıza sınıfı için kesinlik 0.605, duyarlılık 0.654 ve F1-skoru 0.628; şiddetli arıza sınıfı için ise kesinlik 0.841, duyarlılık 0.810 ve F1-skoru 0.825 değerlerini sağlamıştır. Test veri kümesi üzerinde elde edilen sonuçlara göre normal çalışma sınıfı için kesinlik 0.959, duyarlılık 0.941 ve F1-skoru 0.950; hafif arıza sınıfı için kesinlik 0.721, duyarlılık 0.779 ve F1-skoru 0.749; şiddetli arıza sınıfı için ise kesinlik 0.898, duyarlılık 0.874 ve F1-skoru 0.886 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, bu tez çalışmasında geliştirilen derin öğrenme tabanlı yaklaşımın, hidrolik sistemlerde arıza tespitine yönelik kestirimci bakım uygulamalarında etkin biçimde kullanılabileceği değerlendirilmiştir. Özellikle önerilen modelin kritik arızaları; hafif iç kaçak durumlarını ayırt etmede yüksek doğruluk ve kararlılık sunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Hydraulic systems are critical machinery systems widely used in industrial facilities, and their failures can lead to significant production losses. Therefore, early detection of failures in hydraulic systems is of great importance for predictive maintenance applications. In this thesis, a deep learning-based fault detection method was developed using time series data of a hydraulic test system. In this thesis, no new experimental measurements were made; an existing dataset shared in the literature was used. Within the developed model, normalized multi-sensor time series were first segmented using fixed-length windows. The resulting segments were transformed into time-frequency domain scalogram using the Continuous Wavelet Transform. From these, distinctive time-frequency features were automatically learned using Convolutional Neural Networks; features obtained from these segments were then modeled using a Long Short-Term Memory network to forecast the time-dependent variation of these features. Model performance was evaluated using confusion matrix, accuracy, precision, sensitivity, and F1-score metrics. In evaluations conducted on the test dataset, the model achieved an accuracy score of approximately 89%. When class-based performance was examined, on the training dataset, the model achieved precision of 0.936, sensitivity of 0.922, and F1-score of 0.929 for the normal operation class; precision of 0.605, sensitivity of 0.654, and F1-score of 0.628 for the mild failure class; and precision of 0.841, sensitivity of 0.810, and F1-score of 0.825 for the severe failure class. According to the results obtained on the test dataset, the precision was 0.959, sensitivity 0.941, and F1-score 0.950 for the normal operation class; and precision of 0.721, sensitivity 0.779, and F1-score 0.749 for the mild failure class. For the severe fault class, the accuracy was calculated as 0.898, the sensitivity as 0.874, and the F1 score as 0.886. In conclusion, this thesis study evaluates that the deep learning-based approach developed can be effectively used in predictive maintenance applications for fault detection in hydraulic systems. Specifically, the proposed model has demonstrated high accuracy and stability in distinguishing critical faults and minor internal leakage conditions.