Gebelikte maternal sağlık okuryazarlığı ile prenatal distres arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between maternal health literacy and prenatal distress during pregnancy
  1. Tez No: 999987
  2. Yazar: SİBEL KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR GÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Maternal sağlık okuryazarlığı, Prenatal distres, Pregnancy, Maternal health literacy, Prenatal distress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, gebelikte maternal sağlık okuryazarlığı ile prenatal distres arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte olan çalışmanın evrenini, İç Anadolu Bölgesinde bir il merkezindeki Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniklerine başvuran gebeler oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini ise, veri toplama tarihlerinde kadın doğum polikliniklerine başvuran 382 gebe oluşturmuştur. Veriler 01.04.2024-01.10.2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmanın verileri; sosyo-demografik özelliklerini belirlemeye yönelik“Gebe Kişisel Bilgi Formu”,“Prenatal Distres Ölçeği (PDÖ)”,“Gebelikte Maternal Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (GMSOÖ)”aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin, GMSOÖ'nden aldıkları toplam puan ortalaması 69.29±15,31'dir. Gebelerin eğitim durumları, sahip oldukları sosyal güvence durumu, gelir-gider durumu, yaşanan gebelik sayısı ve yaşayan çocuk sayısı GMSOÖ puanlarında anlamlı istatiksel farklılıklar göstermiştir (p<0.05). Gebeliği planlı olan, gebelik sürecinde sağlık sorunları yaşayan ve gebelikte eğitim alan kadınların GMSOÖ puan ortalamaları anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur. Gebelerin, PDÖ toplam puan ortalaması da 11.22±5.89'dur. Gebelerin PDÖ' den aldıkları puanların gelir durumu, gebelik sayısı, doğum ve çocuk sayısına göre farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0.05). Gebelikte Maternal Sağlık Okuryazarlığı ve Alt Boyutları ile Prenatal Distress Ölçeğinden alınan puanlar arasında negatif yönlü orta düzeyde ilişki olduğu görülmüştür (p<0.01). Çalışmanın bulguları gebelikte maternal sağlık okuryazarlık düzeyi arttıkça prenatal distress düzeyinin azaldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the relationship between maternal health literacy and prenatal distress during pregnancy. The study, which is descriptive and correlational, included pregnant women who visited the obstetrics and gynecology outpatient clinics of a state hospital in a city center in the Central Anatolia Region. The sample consisted of 382 pregnant women who visited the obstetrics and gynecology outpatient clinics during the data collection period. Data were collected between April 1, 2024, and October 1, 2024. Data were collected through face-to-face interviews using the“Pregnant Woman Personal Information Form”to determine socio-demographic characteristics, the“Prenatal Distress Scale (PDS),”and the“Maternal Health Literacy Scale in Pregnancy (GMSL).”The mean total score obtained by the pregnant women participating in the study from the Maternal Health Literacy Scale (MHLS) was 69.29±15.31. Educational status, social security status, income and expenditure status, number of pregnancies, and number of children experienced by the pregnant women showed statistically significant differences in their MHLS scores. It was found that women who had planned pregnancies, experienced health problems during pregnancy, and received education during pregnancy had significantly higher mean MHLS scores (p<0.05). The mean total score on the Prenatal Distress Scale (PDS) for the pregnant women was 11.22±5.89. It was determined that the scores obtained by the pregnant women from the PDS differed according to income status, number of pregnancies, number of births, and number of children (p<0.05). A moderate negative correlation was observed between maternal health literacy and its sub-dimensions during pregnancy and the scores obtained from the Prenatal Distress Scale (p<0.01). The findings of the study showed that as the level of maternal health literacy during pregnancy increased, the level of prenatal distress decreased.