Boşanmış kadınların evlilik uyumuna yönelik deneyimleri: Fenomenolojik bir araştırma
Experiences of divorced women towards marital adjustment: A phenomenological study
- Tez No: 999988
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OGÜN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, Marital adjustment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, boşanmış kadınların evlilik uyumuna yönelik deneyimlerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, boşanmış kadınlar oluşturmaktadır. Farklı kültürel değer yargılarına sahip 13 kadın katılımcı ile araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak nitel veriler toplanmıştır. Daha sonra çalışma grubundan elde edilen verilerle boşanmış kadınların evlilik uyumuna yönelik değerlendirmelerine ilişkin bulgulara ulaşılmış ve bu bulgular içerik analizi yöntemi ile analiz edilip yorumlanmıştır. Araştırma bulgularına göre, eşlerin kültürel değer yargılarının farklı olması, eğitim ve gelir seviyesi arasındaki farkın fazla olması, iletişim eksikliği, eşin madde bağımlısı ve psikolojik problemlerinin olması, fiziksel ve sözlü şiddetin olması, mali sıkıntıların olması, eşlerin evlilikte özel alanlarının olmayışı, evlilikte iş bölümü ve yardımlaşmanın olmayışı, yalan, aldatma, saygı duymama gibi faktörlerin evlilikteki uyum sürecini bozduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the experiences of divorced women regarding marital adjustment. Phenomenological design, one of the qualitative research methods, was used in the study. The study group of the study consists of divorced women. Qualitative data were collected using a semi-structured interview form developed by the researcher with 13 female participants who have different cultural value judgments. Then, findings regarding the evaluations of divorced women regarding marital adjustment were obtained with the data obtained from the study group and these findings were analyzed and interpreted using the content analysis method. According to the research findings, it was concluded that factors such as the spouses' different cultural value judgments, the large difference between education and income levels, lack of communication, the spouse's substance addiction and psychological problems, physical and verbal violence, financial difficulties, the spouses' lack of private space in marriage, the lack of division of labor and cooperation in marriage, lying, cheating, and lack of respect disrupt the marital adjustment process.