Virtual influencers in Türkiye: A comparative study of meaning-mirroring and meaning-shaping interactions
Türkiye'deki sanal influencerlar: Anlam yansıtma ve anlam yaratma üzerinden inceleme
  1. Tez No: 999994
  2. Yazar: SILA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA MİSCİ KİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal influencerlar, etkileşim, katılım, anlam yansıtıcı, anlam şekillendirici, Türkiye, Dijital etkileyenler, Sanal etkileyenler, Virtual influencers, interactions, engagement, meaning mirroring, meaning shaping, Türkiye, Digital influencers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Sanal influencerlar, yapay zeka ve bilgisayar üretimli görselllerin birleşimi ile ortaya çıkan bir pazarlama biçimidir. Sosyal medyada bu figürler takipçileri ile etkileşime girerek, AI temelli yaratıcı endüstrilerin ürünü haline gelmişlerdir. COVID 19'un da başlaması, Lil Miquela, Imma ve Türkiye'deki Prada'nın Candy'si, Ford Türkiye'nin Alin'i gibi örneklere zemin hazırlamıştır. Araştırmalar, kaynak güvenirliği, parasosyal etkileşim gibi unsurların takipçi bağlılığında belirli olduğunu, fakat kullanıcıların sanallık ve gerçeklik arasındaki bulanık sınırlar nedeni ile ambivalans yaşadıklarını göstermektedir. Gambetti ve Kozinets'in (2024) anlam yansıtma ve anlam şekillendirme sınıflandırmasına dayanılarak yapılan bu netnografik çalışmada, iki Türk sanal influencer incelenmektedir. Takipçi kitlesinin yaşam tarzını yansıtan Hiper - İnsan IAMX Alara ve gençlerin değer algılarını yeniden şekillendiren Seren Ay. Altı aylık bir netnografik gözlem sonucunda, takipçilerinin yorumları toplanmış, immersiyon notları çıkarılmıştır. İki ayrı sanal influencer için de fokus gruplar yaratılmış, onlarla da görüşme yapılmıştır. Ayrıca, Seren AY'ın yaratıcısı ile yapılan görüşme üzerinden, bu iki sanal influencerın takipçi etkileşeimine etkisi analiz edilmiş. Elde edilen bulgular, Stuart Hall'ın Kodlama/Kod Çözme modeli (1980) ve Xie Carlson, Benckendorff ve Hughes'ın Kaynak- İçerik çerçevesi (2023) ile yorumlanmıştır. Türkiye pazarında, sanal influencerlık adına sürdürülebilir etkileşim stratejileri geliştirmeyi amaçlayan bu çalışma, AI temelli dijital kişiliklerin özgünlük ve takipçi bağını nasıl koruyabileceğine dair yenilikçi bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Virtual influencers (VIs) are a form of marketing that emerged from the combination of artificial intelligence (AI) and computer-generated imagery (CGI). On social media, these digital figures interact with their followers and have become products of AI-based creative industries. The onset of COVID-19 paved the way for examples such as Lil Miquela, Imma, Prada's Candy, and Ford Türkiye's Alin. Based on Gambetti and Kozinets' (2024) classification of“meaning-mirroring”and“meaning-shaping,”this study aims to explore two Turkish virtual influencers' interactions by analyzing their followers' comments: IAMX Alara, a hyper-human figure that mirrors her audience's lifestyle, and Seren Ay, a pan-human influencer who reshapes young people's value perceptions. Over a six-month netnographic observation period, followers' comments on both virtual influencers were collected and immersion notes were documented. Separate focus groups were formed for each influencer, followed by interviews with participate. In addition, an in-depth interview was conducted with Seren Ay's creator to further analyze how virtual influencers influence follower engagement. The findings were interpreted through Stuart Hall's Encoding/Decoding Model (1980) and Xie-Carson, Benckendorff and Hughes (2023) Source-Content frame work. In the rapidly digitalizing Turkish market, this study aims to propose sustainable engagement strategies for virtual influencers and offers an innovative perspective on how AI-based digital personas can maintain authenticity and foster lasting follower relationships.