Sağlık profesyonellerinin cerrahi duman ile ilgili deneyimleri
Experiences of health professionals with surgical smoke
- Tez No: 999993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathaneler, Cerrahi duman, Çevresel etki, Operating rooms, Surgical smoke, Environmental impact
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Ameliyathaneler, çok disiplinli sağlık ekiplerinin iş birliği içinde çabaladığı, ileri teknolojik ürünlerin ticari ve hızlı karar vermenin gerekli olduğu dinamik ortamlardır. Cerrahi işlemler sırasında hastaların tamamen devre dışı bırakılması ve yüksek güçte aletlerin kullanılması, hem hasta hem de kişisel güvenlik için önemli tehditler oluşturmaktadır. Bu nedenle, rejimin kontrolünün sürdürülmesi çok önemli ve dikkatli bir şekilde sürdürülmesi gereken kritik faktörlerden biri de elektrokoter, lazerler, ultrasonik aletler ve yüksek hızlı testereler vematkaplar gibi ısı üreten cihazların kullanımıyla oluşan damar dumandır. Bu aletler, dokuları ve proteinleri buharlaştırarak tehlikeli gaz halindeki yan ürünler oluşturur. Önceki hastalıklar, cerrahi dumanına maruz kalmanın baş ağrısı, mide anormallikleri, yorgunluk, baş dönmesi, göz tahrişi, hipoksi, kapsamlı görme, solunum yollarında akut ve kronik solunum çürümesi (astım, amfizem ve kronik bronşit gibi), nazofaringeal lezyonlar, dermatit, boğaz tahrişi, yırtılma disfonksiyon ve kronik kopma yol açabileceğini göstermektedir. Çalışmalar ayrıca, birçok sağlık çalışanının cerrahi dumanının zararlı etkileri konusunda yeterli performansa sahip olmadığını ve gerekli koruyucu önlemlere dikkat ederek bir şekilde uygulamadığını göstermektedir. Litaratürler planlanırken, bu bölgedeki bölgesel çalışmaların sınırları anlaşılmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma, sağlık çalışanlarının çözüm dumanıyla ilgili deneyimlerinin açık, samimi ve sıcak bağlantılarını incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir devlet hastanesinin ameliyathanesinde gerçekleştirildi. Çalışmaya, kalıcı dumana maruz kalan Resmîler, hekimler ve anestezi sistemleri dahildir. Niteliksel bir araştırma tasarımı benimsenmiş olup, bireylerden yazılı izin alındıktan sonra veriler yüz yüze görüşme sırasında ses kaydı kaydedilmek üzere toplanmıştır,ilgili ses kaydı analiz için yazıya çevrilmiştir. Veriler içerik analizi yöntemiyle. Analiz sonucu altı ana tema ve üç alt temada ortaya çıktı: olumsuz etkiler; psikolojik ve yaşam koşullarının etkileri; geçici ve bilgi; önleme ve koruma yöntemleri; ekonomik ve ekonomik faktörler; ve tutumlar ve davranışlar. Bulgular, cerrahi dumanın çok boyutlu sağlık etkilerinin yarattığı,sağlık çalışanlarındabilgi ve bilginin yetersiz olduğunu, kurumsal önlemlerin yetersiz olduğunu ve cerrahi dumana uzun süreli maruz kalmanın, riski normalleştirmeye yol açtığını gösteriyor. Bu sonuçlar, cerrahi dumanın sonuçlarının küresel bir iş güvenliği korkusunun oluşturulduğunu gösteren uluslararası literatürle uyumludur.
Özet (Çeviri)
Operating rooms are dynamic environments in which multidisciplinary healthcare teams work collaboratively, advanced technological equipment is frequently utilized, and rapid decision-making is required. During surgical procedures, patients are completely dependent on healthcare professionals, and the use of high-risk instruments poses significant threats to both patient and staff safety. Therefore, maintaining environmental control is of critical importance, and one of the key factors that must be carefully managed is surgical smoke generated by the use of heat-producing devices such as electrocautery units, lasers, ultrasonic instruments, and high-speed saws and drills. These devices vaporize tissue components and proteins, producing hazardous gaseous by-products. Previous studies have shown that exposure to surgical smoke may result in a variety of adverse health effects, including headaches, nausea, fatigue, dizziness, eye irritation, hypoxia, blurred vision, acute and chronic respiratory changes in the airways (such as asthma, emphysema, and chronic bronchitis), nasopharyngeal lesions, dermatitis, throat irritation, cardiovascular dysfunction, and anxiety. Studies also indicate that many healthcare professionals lack sufficient knowledge regarding the harmful effects of surgical smoke and do not carefully or consistently implement the necessary protective measures. A review of the literature reveals that qualitative studies addressing this issue are limited. Therefore, this study aimed to explore in depth the physiological, psychological, and sociological dimensions of healthcare professionals' experiences related to surgical smoke exposure. The study was conducted in the operating room of a public hospital located in the Southeastern Anatolia Region. Nurses, physicians, and anesthesiologists who were exposed to surgical smoke were included in the study. A qualitative research design was adopted, and after obtaining written informed consent from the participants, data were collected through face-to-face interviews using audio recordings. The recordings were transcribed verbatim for analysis. The data were analyzed using the content analysis method. As a result of the analysis, six main themes and thirteen sub-themes emerged: physiological effects; psychological and sociological effects; awareness and knowledge; prevention and protection strategies; environmental and workplace factors; and attitudes and behaviors. The findings demonstrate that surgical smoke produces multidimensional health effects, that healthcare professionals have insufficient levels of knowledge and awareness, that institutional measures are inadequate, and that prolonged exposure to surgical smoke leads to the normalization of risk. These results are consistent with the international literature indicating that the effects of surgical smoke constitute a global occupational health and safety concern.