Culture and empathy in psychotherapy: A qualitative study of psychotherapists' experiences of working with clients with different values
Psikoterapide kültür ve empati: psikoterapistlerin farklı değerlere sahip danışanlarla çalışma deneyimlerine ilişkin nitel bir çalışma
  1. Tez No: 1000039
  2. Yazar: GAYE BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARI ITO ALPTURER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: dini kültürel değerler, empati, terapötik ittifak, yorumlayıcı fenomenolojik analiz, kültürel olarak duyarlı psikoterapi, religious cultural values, empathy, therapeutic alliance, interpretive phenomenological analysis, culturally sensitive psychotherapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Türk toplumu kültürel olarak çeşitlidir ve farklı kültürel değerlere sahip bireylerin bir arada yaşadığı bir yapıya sahiptir. Böyle bir bağlamda psikoterapi uygulamak, terapistlerin kendi değerlerinden çok farklı değerlere sahip danışanlarla karşılaşabileceği ve terapistlerin danışanlarına karşı daha anlayışlı ve empatik olmalarını gerektirebilecek bir durum yaratabilir. Güncel psikoterapi literatürü, kültürel duyarlılığın önemini vurgulamış ve terapötik yöntemlerin tüm kültürel bağlamlarda tekdüze bir şekilde uygulanamayacağını;“herkese uyan tek bir yaklaşımın”yetersiz olduğunu göstermiştir. Ancak, Türkiye'de bu konuyu ele alan araştırmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışma, psikoterapi araştırmalarında nispeten daha az incelenmiş bir kültür boyutu olan dini değer farklılıkları bağlamında terapötik ilişkileri inceleyerek literatüre katkıda bulunmaktadır. Kendi dini kültürel değerlerinden farklı değerlere sahip danışanlarla çalışma deneyimi olan altı erken kariyer terapisti ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (IPA) kullanılarak analiz edilmiştir. Analizden beş ana tema ortaya çıkmıştır: (1) Keşfedilmemiş Sulara Yelken Açmak: Kültürel Farklılığa İlk Tepkiler, (2) Kültürel Farklılığın Uyandırdığı Duygusal Dalgalar, (3) Aynı Tekneye Binmeye Çalışmak: Empatinin İfadesi, (4) Denizdeki Deniz Feneri: Süpervizyonun Rolü ve (5) Gemideki Terapötik İttifak. Bulgular, terapötik ittifakın kurulmasında empatinin merkezi rolünü ve süpervizyonun önemini vurgulamaktadır. Klinik çıkarımlar arasında terapist eğitiminde kültürel olarak duyarlı bir yaklaşımın önemi yer almaktadır. Çalışmanın sınırlılıkları ve gelecekteki araştırmalar için öneriler, psikoterapide kültürel değer farklılıkları konusunun daha iyi anlaşılması için tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkish society is culturally diverse, where individuals with different cultural values coexist. Practicing psychotherapy in such a context may create a situation where therapists encounter clients whose values are very different from their own, which may require therapists to be more understanding and empathetic toward their clients. Contemporary psychotherapy literature has emphasized the importance of cultural sensitivity and demonstrated that therapeutic methods cannot be uniformly applied across all cultural contexts; a“one-size-fits-all”approach is insufficient. However, little research has explored this issue in Türkiye. The present study contributes to the literature by examining therapeutic relationships in the context of religious value differences, a dimension of culture that remains comparatively underexplored in psychotherapy research. Semi-structured interviews were conducted with six early-career therapists who had experience working with clients whose religious cultural values differed from their own. The data were analyzed using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA). Five overarching themes emerged from the analysis: (1) Embarking on Uncharted Water: Initial Reactions to the Cultural Difference, (2) Emotional Waves Evoked by the Cultural Difference, (3) Trying to Step into the Same Boat: Expression of Empathy, (4) Lighthouse in the sea: The role of supervision, and (5) Therapeutic Alliance on Board. The findings highlight the central role of empathy in building the therapeutic alliance and the importance of supervision. Clinical implications include the importance of a culturally sensitive approach in therapist training. Limitations of the study and suggestions for future research are discussed to further understanding of the issues of cultural value differences in psychotherapy.