International art events as cultural production policy and their interaction with the city: The example of Mardin Biennial
Kültürel üretim politikası olarak uluslararası sanat etkinlikleri ve kentle olan etkileşimi: Mardin Bienali örneği
  1. Tez No: 1000045
  2. Yazar: YASEMİN SOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: kültürel üretim, kültürel politika, UNESCO, yaratıcı şehir, kent etkinlikleri, uluslararası sanat etkinlikleri, bienal, Mardin Bienali, cultural production, cultural policy, UNESCO, creative city, urban events, international art events, biennial, Mardin Biennial
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, uluslararası sanat etkinliklerinin kültürel üretim politikası kapsamında sahip olduğu işlevleri ve bu etkinliklerin kentle kurduğu etkileşimleri incelemektedir. Küresel düzeyde artan kültürel rekabet, şehirlerin kültür ve sanat yoluyla kendilerini konumlandırma stratejilerini dönüştürmüş; uluslararası sanat etkinlikleri, kültürel, yumuşak güç, kent kimliği ve yaratıcı şehir politikaları gibi alanlarda önemli araçlar haline gelmiştir. Bu bağlamda çalışma, kültürel üretim kavramının tarihsel gelişimini, sanat ile politika arasındaki ilişkileri, ve kültür politikalarının ulusal ve uluslararası düzeyde geçirdiği dönüşümleri ele almaktadır. UNESCO'nun 1970 Venedik Konferansı, 2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması Sözleşmesi ve 2022–2025 MONDIACULT konferansları gibi temel politika belgeleri, kültürel üretimin ve sanatsal faaliyetlerin kamusal bir hak ve kalkınma aracı olarak tanımlanmasına yönelik tarihsel çerçeveyi oluşturmaktadır. Bunun yanında tez, uluslararası sanat etkinliklerinin kentlerle ilişkisini inceleyerek yaratıcı şehir yaklaşımı, kent markalaşması, kültürel ekonomi ve mekansal etkileşim gibi kavramların sanat etkinlikleri üzerinden nasıl işlediğini açıklamaktadır. Venedik Bienali, São Paulo Bienali, İstanbul Bienali, Gwangju Bienali gibi örnekler, bienallerin düzenlendikleri şehirler üzerindeki sosyo-kültürel, mekansal ve ekonomik etkilerinin analizi için bir çerçeve sunmaktadır. Aynı zamanda kentin öne çıkan özelliklerinin bienal teması altında işlenmesiyle kent ve bienalin etkileşimi gösterilmiştir. Tezin örnek bölümünü Mardin Bienali oluşturmaktadır. 2010'dan itibaren düzenlenen bienal, Mardin'in çok katmanlı kültürel yapısında hem yerel kalkınma hem kent imajı hem de uluslararası görünürlük açısından özgün bir örnek teşkil etmektedir. Bienal kenti geliştirirken, Mardin de bienali şekillendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the functions of international art events within the framework of cultural production policies and the interactions these events establish with the city. The increasing cultural competition on a global scale has transformed the strategies through which cities position themselves via culture and the arts; as a result, international art events have become significant instruments in areas such as soft power, cultural identity, city branding and creative city policies. Within this scope, the study examines the evolution of the concept of cultural production, the interplay between artistic practices and political structures, discussions surrounding the culture industry, and the shifts in cultural policy at both national and international scales. Foundational policy milestones, including UNESCO's 1970 Venice Conference, the 2005 Convention on the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions and the MONDIACULT conferences, 2022 and 2025, form the historical basis for conceptualizing cultural production and artistic activity as public rights and as instruments that contribute to broader development processes. In addition, the thesis examines the relationship between international art events and cities, explaining how concepts such as the creative city, city branding, the cultural economy, and spatial interaction operate through cultural events. Examples such as the Venice Biennale, the São Paulo Biennial, the Istanbul Biennial and the Gwangju Biennial offer a basis for analyzing the socio-cultural, spatial, economic impacts of biennials on cities. At the same time, the interaction between the city and the biennial is demonstrated through the city's distinctive characteristics into the biennial's thematic framework. The case study of the thesis is the Mardin Biennial. Since its inception in 2010, the biennial has served as a unique example within Mardin's multilayered cultural structure, contributing to local development, city image and international visibility. While the biennial contributes to the development of the city, Mardin shapes the identity of the biennial.