Farklı türbülans değerleri elde edebilmek için rüzgar tünelinde türbülans perdesi tasarımı
Design of turbulence screen to obtain different turbulence intensities in wind tunnel
- Tez No: 1000061
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERDAR GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Enerji, Engineering Sciences, Energy
- Anahtar Kelimeler: Türbülans perdesi, rüzgar tüneli, düşük Reynolds sayısı, türbülans şiddeti, Turbulence grid, wind tunnel, low Reynolds number, turbulence intensity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, düşük Reynolds sayılarında türbülanslı akış esnasında kanat profilleri üzerindeki akış karakteristiğini belirlemek amacıyla türbülans perdeleri ile türbülans oluşturmak hedeflenmiştir. Farklı tasarımlara sahip perdelerin rüzgar tüneli test bölgesinde akış kalitesi, akış hızı, türbülans şiddeti ve basınç kayıpları üzerindeki etkilerini belirleyerek hedeflenen Reynolds sayılarında kontrollü bir akış ortamı oluşturulmuştur. Bunun için, ilk olarak yüksek türbülans şiddetine ulaşabilmek için çeşitli perde tasarımları ile sayısal analizler yapılmıştır. Sayısal çalışmalardan elde edilen veriler ele alınarak tünel kapasitesi ve hedeflenen akış koşullarına en uygun bulunan iki farklı perde tasarımı seçilerek üretimi yapılmıştır. Perde-1 tasarımı ile sıcak tel anemometresi kullanılarak yapılan deneysel ölçümlerde test odasında hedeflenen %5.5 ile %10.5 aralığında değişen türbülans şiddetlerine ulaşılmıştır. Ancak, perde doluluk oranını nedeniyle rüzgar tünelinde basınç düşüşü gerçekleşmiş ve Perde-1 ile 2.5x105 Reynolds sayısına ulaşılamamıştır. Bu nedenle, yeni tasarımlar için sayısal analizler yapılmış ve Perde-14 en uygun olarak belirlenmiştir. Perde-14 tasarımı üretilerek rüzgar tünelinde 2.5x105 Reynolds sayısında deneyler yapılmış ve böylece hedeflenen bütün Reynolds sayıları için tasarımlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the aim is to generate turbulence using turbulence grids in order to determine the flow characteristics on wing profiles during turbulent flow at low Reynolds numbers. By determining the effects of grids with different designs on flow quality, flow velocity, turbulence intensity, and pressure losses in the wind tunnel test area, a controlled flow environment was created at the targeted Reynolds numbers. For this purpose, numerical analyses were first performed with various grid designs to achieve high turbulence intensities. Based on the data obtained from the numerical studies, two different grid designs that were found to be most suitable for the tunnel capacity and the targeted flow conditions were selected and produced. In the experimental measurements made using a hot-wire anemometer with the Grid-1 design, turbulence intensities ranging from 5.5% to 10.5% were achieved in the test chamber. However, due to the grid occupancy ratio, a pressure drop occurred in the wind tunnel, and a Reynolds number of 2.5x105 could not be reached with Grid-1. Therefore, numerical analyses were performed for new designs, and Grid-14 was determined to be the most suitable. The Grid-14 grid design was produced, and experiments were conducted in the wind tunnel at a Reynolds number of 2.5x105, thus obtaining designs for all target Reynolds numbers.