Görsel sanatlar ders içi müze eğitimi etkinliklerinin öğrencilerin artırılmış gerçeklik teknolojisine yönelik tutumlarına etkisi
The impact of in-class museum education activities in visual arts on students' attitudes towards augmented reality technology
  1. Tez No: 1000060
  2. Yazar: FATMA GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARMAĞAN KONAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar eğitimi, Visual arts education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ortaöğretim 6. Sınıf öğrencilerinin görsel sanatlar dersi ders içi müze etkinliklerinin, öğrencilerin tutumlarına yönelik etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Nicel verilere dayanan bu çalışma; öntest-sontest, kontrol gruplu, deneysel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Araştırma grubu, Türkiye'nin Burdur ili Şehit Akif Altay Ortaokulu 6.sınıfa devam eden toplam 53 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma grubunda yer alan öğrencilerin 25'i deney, 28'i kontrol grubunda yer almaktadır. Veri toplama aracı olarak, Küçük, S., Yılmaz, R.M., Baydaş, Ö., Göktaş, Y., (2014) tarafından geliştirilmiş olan Ortaokullarda Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Bu araştırmada, artırılmış gerçeklik uygulamalarına ilişkin geliştirilen etkinliklerin ve süreçlerin geçerliliğini sağlamak amacıyla, alanında uzman ve nicel araştırma yöntemlerinde deneyimli uzman görüşleri alınmıştır. Uzman görüşleri, çalışmanın farklı yönlerden değerlendirilmesine ve uygulamanın bilimsel açıdan geçerliliğini sağlamak için alınabilecek önlemlerden biridir. Veriler, 2025- 2026 Eğitim-Öğretim yılında toplanmış ve istatistik paket programında analiz edilmiştir. Katılımcılardan toplanan verilere ilişkin öncelikle tanımlayıcı istatistik metotları (frekans, yüzde, ortalama, medyan, standart sapma, çarpıklık, basıklık) kullanılmıştır. Veri setinin normal dağılıma uygunluğu, Shapiro-Wilk testi ile Çarpıklık (Skewness) ve Basıklık (Kurtosis) katsayıları incelenerek değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda verilerin normal dağılıma sahip olduğu belirlenmiş ve bu nedenle çalışmada parametrik analizler uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Grupların (deney ve kontrol) ön test ve son test puanları arasındaki farkın incelenmesinde İlişkili Örneklemler t-Testi uygulanmıştır. Katılımcıların puanlarının sosyo-demografik özelliklere ve gruplara (deney/kontrol) göre farklılıklarının incelenmesinde; iki grup arasındaki farkı belirlemek için Bağımsız Örneklem t-Testi (Independent Sample t-test), ikiden fazla grup olduğunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) testi kullanılmıştır. ANOVA testi sonucunda anlamlı farklılığın bulunduğu değişkenlerde ise; farkın kaynağını belirlemek amacıyla Post-Hoc testleri uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarının ön test puanları ortak değişken olarak kontrol edildiğinde son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla Kovaryans Analizi (ANCOVA) yapılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, görsel sanatlar dersinde gerçekleştirilen müze temelli etkinliklerde artırılmış gerçeklik teknolojisinin öğrencilerin tutumları üzerindeki etkisi değerlendirilmiş ve bu etki temelinde sonuçlar ile uygulamaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate whether in-class museum activities conducted within the scope of the visual arts course have an effect on the attitudes of 6th-grade secondary school students. Based on quantitative data, the research was designed according to a pre-test–post-test control group experimental model. The research group consisted of a total of 53 students enrolled in the 6th grade at X Secondary School in Burdur, Türkiye. Among these participants, 25 students were assigned to the experimental group and 28 to the control group. As a data collection tool, the Attitude Scale towards Augmented Reality Applications in Secondary Schools developed by Küçük, Yılmaz, Baydaş, and Göktaş (2014) was administered. To ensure the validity of the activities and processes developed regarding augmented reality applications, expert opinions were obtained from specialists in the field who have experience with quantitative research methods. The expert feedback served as a measure to evaluate the study from multiple perspectives and to ensure the scientific validity of the implementation. Data were collected during the 2025–2026 academic year and analyzed using a statistical software package. Descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean, median, standard deviation, skewness, and kurtosis) were initially used to examine the data obtained from the participants. The normality of the dataset was evaluated using the Shapiro–Wilk test along with the skewness and kurtosis coefficients. The analyses revealed that the data were normally distributed; therefore, parametric tests were employed in the study. To examine the relationships between variables, Pearson's correlation analysis was conducted. The differences between the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups were analyzed using the paired samples t-test. To determine whether participants' scores differed according to their socio-demographic characteristics and group membership (experimental/control), the independent samples t-test was used for comparisons between two groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for comparisons among more than two groups. In cases where significant differences were identified through ANOVA, post-hoc tests were performed to determine the source of the difference. In addition, covariance analysis (ANCOVA) was applied to determine whether a significant difference existed between the post-test scores of the experimental and control groups when pre-test scores were controlled as a covariate. In line with the findings obtained, the study evaluated the effect of augmented reality technology on students' attitudes within museum-based activities conducted in the visual arts course, and results were discussed along with recommendations for educational practice.