Gebe okulunu tamamlamış kadınlarda travmatik doğum algısı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of traumatic birth perception and influencing factors in women who completed pregnancy school education
- Tez No: 1000074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY TOPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hemşirelik, Obstetrics and Gynecology, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum, gebelik, gebe okulu, travmatik doğum algısı, Birth, pregnancy, childbirth education, traumatic birth perception
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Gebe Okulunu Tamamlamış Kadınlarda Travmatik Doğum Algısı ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Bu araştırma gebe okulunu tamamlamış kadınların travmatik doğum algısını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla ve kesitsel olarak yürütülmüştür. Araştırma bir Devlet Hastanesi'nin gebe okulu biriminde yürütülmüş gebe okuluna gelen tüm gebeler araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Mart-Ekim 2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışma Türkçe konuşup anlayabilen, okuma yazması olan, 18 yaşından büyük ve çalışmaya katılmayı kabul eden 96 gebe ile tamamlanmıştır. Veri toplama araçları olarak; Tanıtıcı Bilgi Formu, Travmatik Doğum Algısı Ölçeği (TDAÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kadınların TDAÖ puan ortalamaları 58,49±23,46 olarak orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Travmatik bir doğum deneyimi yaşayan kadınlar ile yaşamayan kadınların TDAÖ puanı arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,022). Katılımcılardan yaşadığı doğum deneyimini travmatik olarak ifade edenlerin travmatik doğum algısı puan ortalaması 65,65 iken travmatik olmadığını ifade edenlerin ise puanı 47,71 olarak bulunmuştur. Yaş değişkenindeki bir birimlik artış TDAÖ toplam puanını 2,802 birim arttırmaktadır (p=0,010). Evlenme yaşındaki bir birimlik artış TDAÖ toplam puanını 2,909 birim azaltmaktadır (p=0,005). Daha önce doğum yapanlarda TDAÖ toplam puanı hiç doğum yapmayanlara göre 18,025 birim daha azdır (p=0,024). Elde edilen sonuçlar, gebe okulu eğitiminin doğum deneyiminin yeniden anlamlandırılmasına ve olumsuz algının azaltılmasına katkı sağlayabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda, gebe okullarının yaygınlaştırılması, eğitimin içerik ve süre bakımından güçlendirilmesi ve travmatik doğum algısı yüksek olan kadınlarınerken dönemde belirlenerek destekleyici psikososyal müdahelelere yönlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Determination of Traumatic Birth Perception and Influencing Factors in Women Who Completed Pregnancy School Education This study was conducted as a cross-sectional research with the aim of determining traumatic birth perception and the influencing factors among women who completed pregnancy school education.The study was carried out in the pregnancy school unit of a State Hospital, and all pregnant women attending the program constituted the population of the research. Data were collected between March and October 2025. The study was completed with 96 pregnant women who could speak and understand Turkish, were literate, aged 18 years and over, and agreed to participate in the research. The Descriptive Information Form and the Traumatic Birth Perception Scale (TBPS)were used as data collection tools. The mean TBPS score of the participants was found to be 58.49±23.46, indicating a moderate level of traumatic childbirth perception. The difference between TBPS scores of women who had experienced a traumatic childbirth and those who had not was statistically significant (p=0.022). The mean TBPS score was 65.65 among women who described their childbirth experience as traumatic, and 47.71 among those who did not. A one-unit increase in age increased the total TBPS score by 2.802 units (p=0.010), whereas a one-unit increase in age at marriage decreased the total TBPS score by 2.909 units (p=0.005). In addition, the total TBPS score of women who had previously given birth was 18.025 units lower compared to nulliparous women (p=0.024). The findings suggest that pregnancy school education may contribute to re-framing the childbirth experience and reducing negative perceptions. In this context, it is recommended that pregnancy school programs be expanded and strengthened in terms of content and duration, and that women with high levels of traumatic childbirth perception be identified early and referred to supportive psychosocial interventions.