Meloidogyne javanica (treub) chitwood (nematoda: meloidogynidae) ile enfekteli biberde myzus persicae (sulzer) (hemiptera: aphididae)'nin bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some biological characteristics of myzus persicae (sulzer) (hemiptera: aphididae) in pepper plants infected with meloidogyne javanica (treub) chitwood (nematoda: Meloidogynidae)
- Tez No: 1000105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KEÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kök-ur nematodu, teşvik edilmiş dayanıklılık, yaşam çizelgesi, yaprakbiti, Root-knot nematod, induced resistance, life table, aphid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ile, Kök-ur nematodu Meloidogyne javanica ile 7, 14 ve 28 gün önceden enfekte edilmiş biber bitkilerinde yaprakbiti Myzus persicae'nin yaşam çizelgesi parametreleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 25 ve 28°C olmak üzere iki farklı sıcaklıkta %60±10 orantılı nem ve 16:8 saat A:K koşullarında yürütülmüştür. 25°C sıcaklıkta, M. persicae'nin toplam nimf gelişme süresi kontrol uygulamasında 6.05 gün olurken, 7 gün öncesinde M. javanica ile enfekte edilen biber bitkisinde ise 6.8 gün olarak belirlenmiştir. Ömür uzunluğu kontrol uygulamasında 32.35 gün olurken, 14 ve 28 gün önceden M. javanica ile enfekte edilen bitkilerde beslenen bireylerde bu süre sırasıyla, 27.67 ve 27.75 gün olarak belirlenmiş ve aralarında istatistiksel bir farklılık bulunmamıştır. Kontrol, 7, 14 ve 28 günlük M. javanica'ya maruz bırakılan uygulamada fekundite verileri sırasıyla, 69.00, 70.80, 56.44 ve 62.15 nimf/dişi olarak belirlenmiştir. Kontrol ve 7 günlük nematod enfekteli uygulamasında elde edilen yavru sayısı, 14 günlük nematod enfekteli yavru sayısından istatistiksel olarak farklılık göstermiştir. 28°C sıcaklıkta ise, M. persicae'nin toplam nimf gelişme süresi kontrol uygulamasında 6.21 gün olurken, 28 gün öncesinde M. javanica ile enfekte edilen biber bitkisinde ise 6.83 gün olarak belirlenmiştir. Aynı sıcaklıkta net üreme gücü kontrol uygulamasında 10.47 olarak belirlenirken, 7 gün önceden M. javanica ile enfekte edilen bitkilerde beslenen bireylerde ise 21.66 olarak saptanmıştır. 28°C sıcaklıkta nematod ile enfekteli bitkilerde, M. persicae'nin ömür uzunluğu, fekundite, kalıtsal üreme yeteneği parametreleri, kontrol uygulamasına göre olumsuz olarak etkilenmemiştir. Bununla birlikte, 25°C sıcaklıkta daha önceden nematod ile enfekte edilmiş bitkilerde, M. persicae'nin, ergin öncesi dönemlerinin gelişme süresi, ergin ömür uzunluğu, fekundite ve kalıtsal üreme yeteneği parametrelerini olumsuz yönde etkilendiği saptanmıştır. Sonuç olarak M. javanica ile gerçekleştirilen ön enfeksiyonun biber bitkilerinde M. persicae'ye karşı teşviklenmiş dayanıklılığı aktive edebildiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of root-knot nematode Meloidogyne javanica pre-infection (7, 14, and 28 days prior) on the life table parameters of the aphid Myzus persicae reared on pepper plants. The experiments were conducted under two temperature regimes (25 and 28°C), with 60±10% relative humidity and a photoperiod of 16:8 h (light:dark). At 25°C, the total nymphal development time of M. persicae was 6.05 days in the control treatment, whereas it was 6.8 days on pepper plants infected with M. javanica 7 days earlier. Adult longevity was 32.35 days in the control, while individuals feeding on plants infected 14 and 28 days prior exhibited lifespans of 27.67 and 27.75 days, respectively, with no statistically significant differences between them. Fecundity values in the control, and in plants exposed to nematode infection for 7, 14, and 28 days, were 69.00, 70.80, 56.44, and 62.15 nymphs/female, respectively. The number of offspring produced in the control and 7-day nematode-infected treatments differed statistically from that of the 14-day nematode-infected treatment. At 28°C, the total nymphal development time was 6.21 days in the control, while it was 6.83 days on plants infected 28 days earlier. At the same temperature, the net reproductive rate was 10.47 in the control, whereas it increased to 21.66 in individuals feeding on plants infected 7 days earlier. At 28°C, adult longevity, fecundity, and intrinsic rate of increase of M. persicae feeding on nematode-infected plants were not adversely affected compared to the control. However, at 25°C, prior infection of pepper plants with M. javanica negatively influenced the developmental duration of pre-adult stages, adult longevity, fecundity, and intrinsic rate of increase of M. persicae. In conclusion, pre-infection with M. javanica is thought to possibly activate induced resistance in pepper plants against M. persicae.