Bademli (Ödemiş-İzmir) beldesi meyve fidanlıklarındaki nematolojik sorunlar üzerinde araştırmalar
Investigations on the nematological problems of fruit nurseries in Bademli (Ödemiş-İzmir) district
  1. Tez No: 134613
  2. Yazar: A. EMRE ÖRÜMLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESAT PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bademli (Türkiye), Fidanlık, Karantina, Solarizasyon, Meloidogyne spp, Bademli (Turkey), Nursery, Quarantine, Solarization, Meloidogyne spp
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
V ÖZET BADEMLİ (ÖDEMİŞ-İZMİR) BELDESİ MEYVE FİDANLIKLARINDAKİ NEMATOLOJİK SORUNLAR ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ÖRÜMLÜ, Ahmet Emre Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Esat PEHLİVAN Mart, 2003, 69 sayfa 1999-2002 yıllarında yapılan bu çalışmada, İzmir ili Ödemiş ilçesine bağlı Bademli beldesi meyve fidanlıklarında iç karantina listesine dahil bitki paraziti nematod türleri ve bunlarla bulaşık alanların saptanması, bulaşık alanlara bu zararlıların bulaşma yollarının araştırılması ve bunların sonucunda sorunun çözümü için bazı önlemlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, Bademli beldesi meyve fidanlıklarından incelenen toprak ve bitki örneklerinin %32.41'inin değişen yoğunlukta Meloidogyne spp. ile bulaşık olduğu saptanmıştır. Hazırlanan 150 anal kesitin incelenmesi sonucunda, bunların %72.67'sinin Meloidogyne incognita (Kofoid & White, 1919) Chitwood, 1949; %14.67'sinin M. arenaria (Neal, 1819) Chitwood, 1949; %10.66'sının M. hapla Chitwood, 1949 ve %2 'sinin M. javanica (Treub, 1885) Chitwood, 1949 türleri olduğu saptanmıştır. Solarizasyon uygulaması bitki paraziti nematodları baskı altma almış ve beldede uygulanabilir olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE NEMATOLOGICAL PROBLEMS OF FRUIT NURSERIES IN BADEMLİ (ÖDEMİŞ-İZMİR) DISTRICT ÖRÜMLÜ, Ahmet Emre PhD in Agriculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Esat PEHLİVAN March 2003, 69 pages This study was carried out in 1999-2002 for the purpose of determining the plant parasitic nematodes which belong to the internal quarantine list and their distribution in fruit nurseries of Bademli district, investigating the infection ways of these pests and conclusion of these, achieving out the some control measures of nematological problems. As a result of the study, 32.41% of soil and plant samples from the fruit nurseries of Bademli district examined were found with Meloidogyne spp. at different densities. As a result of examination of 150 perineal patterns prepared, 72.67% of Meloidogyne incognita (Kofoid & White, 1919) Chitwood, 1949; 14.67% of M. arenaria (Neal, 1819) Chitwood, 1949; 10.66% of M hapla Chitwood, 1949 and 2% of M.javanica (Treub, 1885) Chitwood, 1949 were determined. Solarization application had" suppressed plant parasitic nematodes and it has been decided that they could be applicable in Bademli district.