Hidroponik sistemlerde yetiştirilen kıvırcık yaprak lahananın ( brassica oleracea var. acephala) büyüme özellikleri ve verimlerinin karşılaştırılması
Comparison of growth charact eristics and yield of curly kale (brassica oleracea var. acephala) under hydroponic systems
- Tez No: 1000104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE FİLİZ BOYACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Brassica oleracea, Sürdürülebilir tarım, Tarımsal verimlilik, Topraksız tarım, Ürün kalitesi, Brassica oleracea, Sustainable agriculture, Agricultural productivity, Soilless agriculture, Product quality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Topraksız tarım sistemlerinde, sistem mimarisinin yetiştirilen ürünlerin büyümesi, gelişmesi, fizyolojisi ve besin dinamikleri üzerindeki etkilerini anlayabilmek için bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, iki ayrı hidroponik sistemde (Besleyici Film Tekniği ve Aeroponik) yetiştirilen iki adet yaprak lahana çeşidi Oldenbor F1 ve Redbor F1'in performansı morfolojik, fizyolojik ve kolorimetrik özellikleri içeren 26 parametre kullanılarak sera koşullarında değerlendirilmiştir. Verilerin istatiksel değerlendirilmesinde Nested varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Scatterplot ve cell plot analizleri ile dağılım grafikleri oluşturularak değişkenler arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Sonuçlar sistem mimarisinin sürgün ve kök biyokütlesi, bitki boyu, kök boğazı çapı ve yaprak büyüklüğü özellikleri dahil olmak üzere temel büyüme parametrelerini önemli ölçüde etkilediğini (p<0,001) göstermiştir. SPAD klorofil indeksi ve yaprak azot konsantrasyonu gibi fizyolojik göstergeler de sistem yapılandırmasından önemli ölçüde etkilenmiştir. Farklı sistem tipleri arasında benzer şekilde kolorimetrik parametrelerde (L*, a*, b*) hem sistem mimarisi hem de çeşit sistem etkileşimi açısından anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Kolorimetrik özellikler sisteme özgü çevresel koşullardan etkilenmiş ve buna bağlı olarak pigment ifadesi farklılık sergilemiştir. Mineral analizi, besin maddeleri dağılımının sistem tiplerinde yeşil aksam ve kök gibi bitki aksamları arasında belirgin şekilde bölündüğünü göstermiştir. Azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) gibi hareketli besinler ağırlıklı olarak sürgün dokularında birikirken katlı hidroponik sistemde yetiştirilen bitkilerde sürekli olarak daha yüksek konsantrasyonlar gözlemlenmiştir. Buna karşılık özellikle kule sisteminde yetiştirilen bitkilerde demir (Fe), manganez (Mn), çinko (Zn) ve bakır (Cu) gibi hareketsiz mikro besinler kök dokularında yoğunlaşmıştır. Bu durum dikey olarak yapılandırılmış besin akışlarında yukarı doğru kısıtlı bir taşınma olduğunu ortaya koymakta, besin alımında ve dağıtımında çeşit-sistem etkileşimlerinin güçlü olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak tez çalışması, dikey hidroponik sistemlerin verimliliği ve kaliteyi artırmak için çeşitlerin büyüme tepkileriyle uyumlu hale getirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Gelecekteki çalışmalar, dikey tarım sistemlerinde verimliliği ve sürdürülebilirliği en üst düzeye çıkarmak için belirli hidroponik mimarilere göre uyarlanmış çeşit seçimine de odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In soilles farming systems, an integrated approach is needed to understand the effects of system architecture on the growth, development, physiology and nutrient dynamics of the crops grown. In this study, the performance of two curly kale cultivars Oldenbor F1 and Redbor F1 grown in two different hydroponic systems (Nutrient Film Technique and Aeroponic) was evaluated using 26 parameters including morphological, physiological and colorimetric characteristics under greenhouse conditions. Nested analysis of variance (ANOVA) was used for statistical evaluation of the data. Scatterplot and cell plot analyses were used to generate scatter plots and relationships between variables were determined. The results showed that the system architecture significantly influenced (p<0.001) the main growth parameters including shoot and root biomass, plant height, root collar diameter and leaf size. Physiological indicators such as SPAD chlorophyll index and leaf nitrogen concentration were also significantly affected by the system configuration. Similarly, significant differences were found in colorimetric parameters (L*, a*, b*) between different system types, both in terms of system architecture and variety-system interaction. Colorimetric properties were influenced by system-specific environmental conditions and pigment expression varied accordingly. Mineral analysis showed that nutrient distribution was significantly different between plant parts such as green parts and roots in system types. Mobile nutrients such as nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K) accumulated predominantly in shoot tissues, while consistently higher concentrations were observed in plants grown in the layered hydroponic system. In contrast, immobile micronutrients such as iron (Fe), manganese (Mn), zinc (Zn) and copper (Cu) were concentrated in root tissues, especially in plants grown in the tower system. It indicates that there is limited upward transport in vertically structured nutrient fluxes, suggesting strong variety-system interactions in nutrient uptake and distribution.In conclusion, this thesis highlights the importance of matching cultivars with growth responses to improve productivity and quality in vertical hydroponic farming systems. Future studies should also focus on variety selection tailored to specific hydroponic architectures to maximize productivity and sustainability in vertical farming systems.