Effects of moringa oleifera, dunaliella salina, and schizochytrium sp. on the growth of probiotic bacteria and the nutritional value of kefir
Moringa oleifera, dunaliella salina ve schizochytrium sp. türlerinin probiyotik bakterilerin büyümesi ve kefirin besin değeri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 1000115
  2. Yazar: ZINA ALAJIL ALSLIBI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER ÇELEKLİ, PROF. DR. HÜSEYİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda takviyesi, Probiyotik bakteriler, Food supplement, Probiotic bacteria
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Moringa oleifera, Dunaliella salina ve Schizochytrium sp. kullanarak kefirde probiyotik bakterilerin (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Bifidobacterium animalis subsp. lactis ve Lactobacillus acidophilus) hayatta kalma oranını artırmayı amaçlamıştır. Örnekler, fermantasyondan önce ve sonra ve çeşitli depolama aralıklarında (1, 6, 12, 18 ve 22. günler) %0,25, %0,5 ve %1 (a/h) konsantrasyonlarında kefire eklenerek probiyotik bakterilerin canlılığı üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Sonuçlar, örneklerin özellikle %1'lik konsantrasyonda probiyotik büyümesini önemli ölçüde artırdığını (p < 0,05) ve kefirin besin profilini iyileştirdiğini (daha yüksek protein, toplam katı madde ve göstermiştir. Örnekler, yüksek titrasyon asitliğini önemli ölçüde artırırken, viskozite ve pH değerleri depolama süresi boyunca azaldı. Örnek ilavesi, Hunter renk parametrelerini önemli ölçüde değiştirdi (p < 0,05). Takviye edilmiş kefir, kontrol örneğine kıyasla en yüksek protein, toplam katı madde, mineral, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) seviyelerini sergiledi. Ana bileşen analizi (PCA), %1 kefirin besin, biyokimyasal ve fiziksel özelliklerini önemli ölçüde iyileştirdiğini gösterdi. Bu çalışma, örnek kefirin fonksiyonel bir bileşen olarak potansiyelini vurgulayarak, probiyotik büyümesini iyileştirme ve nihai ürünün besin değerini artırma yeteneğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to enhance the survival of probiotic bacteria (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Bifidobacterium animalis subsp. lactis and Lactobacillus acidophilus) in kefir using Moringa oleifera (MO), Dunaliella salina (DS) and Schizochytrium sp. (S). M. oleifera, D. salina and Schizochytrium sp. were added to kefir at concentrations of 0.25%, 0.5% and 1% (w/v) to determine the effect of probiotic bacteria on the viability before and after fermentation and at various storage intervals (1st, 6th, 12th, 18th and 22nd days). The results showed that samples significantly (p < 0.05) enhanced the growth of probiotics, especially at 1% concentration, also improving the nutritional profile of kefir (higher protein, total solids and mineral contents; calcium, iron, zinc). Samples significantly increased the high titratable acidity, while the viscosity and pH values ​​of kefir samples decreased during the storage period. Also, the samples significantly changed the Hunter color parameters (p < 0.05). Kefir supplemented exhibited the highest levels of protein, total solids, minerals, eicosapentaenoic acid (EPA), and docosahexaenoic acid (DHA) compared to the control sample. Principal component analysis (PCA) showed that samples significantly increased the nutritional, biochemical, and physical properties of kefir. This study highlights the potential of MO, DS, and S as a functional ingredient in kefir, demonstrating its ability to improve probiotic growth and increase the nutritional value of the final product.