Travmatik beyin yaralanması olan hastaların yoğun bakım sağ kalımı, koma ve travma düzeylerinin incelenmesi
Intensive care survival of patients with traumatic brain injury, examination of their coma and trauma levels
  1. Tez No: 1000144
  2. Yazar: LEYLA KALIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağ kalım, Koma, Travma Düzeyi, Travmatik Beyin Yaralanması, Yoğun Bakım Hemşireliği, Survival, Coma, Trauma Level, Traumatic Brain Injury, Intensive Care Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Travmatik beyin yaralanması (TBY), dışsal mekanik bir kuvvetin neden olduğu beyin hasarına yol açan hem akut hem de uzun dönem nörolojik ve fonksiyonel bozuklukları ile sonuçlanan bir hastalık sürecidir. Bu süreç; beynin yapısal bütünlüğünü veya fonksiyonlarını etkileyerek geçici veya kalıcı nörolojik bozukluklara, morbiditeye ve ölüme neden olur. Bu hasta grubu için yoğun bakım ünitesinde yakın izlem yapılması gerektiği ve TBY hastalarında sağ kalım oranının; koma ve travma düzeyinin yanı sıra hemşirelik bakımının kalitesi ve niteliği ile yakından ilişkili olması nedeniyle ayrı bir önem teşkil etmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, TBY sonrası yoğun bakımda kalan hastaların sağ kalımı, koma ve travma düzeylerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma, nicel araştırma desenleri kapsamında yer alan tanımlayıcı ve retrospektif tipte bir araştırmadır. Araştırmanın verileri, İstanbul'da bulunan bir şehir hastanesinin beyin cerrahi yoğun bakım ünitesinde toplandı. Araştırmanın evrenini 1 Mart 2021- 31 Mart 2025 tarihleri arasında yoğun bakım ünitesinde tedavi gören travmatik beyin yaralanması geçiren 18 yaş ve üzeri S=260 hasta oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem seçimine gidilmeyerek evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi. Ancak araştırma dahil edilme kriterlerini karşılayan S=90 hasta dosyasına ulaşılabildiği için çalışma S=90 hastadan oluştu. Veri toplama araçları olarak; Hasta Bilgi Formu, APACHE II Formu, Glasgow Koma Skalası (GKS) ve travma düzeyinin belirlenmesinde Revize Travma Skoru (RTS), Rotterdam Skoru ve Marshall Sınıflama Sistemi kullanıldı. Bulgular: Bu çalışmada elde edilen sonuçlarla Travmatik Beyin Yaralanması olan hastaların sağ kalım oranı %58,9, mortalite oranı ise %41,1 olduğu belirlendi. Hastaların %64,4'nün erkek ve %35,6'sının kadın idi. Hastaların cinsiyet, meslek, eğitim durumu, yaralanma şekli ve TBY tipi değerlendirildiğinde sağ kalım oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p<0.05). Çalışmaya dahil edilen hastaların koma düzeyleri incelendiğinde; %40'nın hafif, %23,33'nün orta, %36,67'sinin ağır koma düzeyinde olduğu saptandı. Hastaların travma düzeyleri; Revize Travma Skoru (RTS), Rotterdam skoru ve Marshall sınıflaması ile değerlendirildiğinde her üç skorun da sağ kalımı öngörmede istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p<0.001). Demografik ve klinik değişkenler (Yaş, Cinsiyet, APACHE II, GKS, RTS, BT Rotterdam skoru ve BT Marshall sınıflaması) birlikte değerlendirildiği çok değişkenli lojistik regresyon analizinde sağ kalım durumu %100 doğrulukla sınıflandırıldığı saptandı (AUC=1.000). Sonuç: Bu çalışmada travmatik beyin yaralanması olan hastalarda sağ kalımı öngörmede klinik skorlama sistemlerinin önemli belirleyiciler olduğu belirlendi. Elde edilen bulgular, yoğun bakımda izlenen bu hasta grubunda prognozun erken dönemde doğru değerlendirilmesinin, hemşirelik bakımının planlanması, klinik izlem süreçlerinin belirlenmesinde ve bakım sürecinin düzenlenmesinde dikkate alınması gerektiği elde edildi.
Özet (Çeviri)
Introduction :Traumatic brain injury (TBY) is a disease process that results in both acute and long-term neurological and functional disorders that lead to brain damage caused by an external mechanical force. This process; affects the structural integrity or functions of the brain and causes temporary or permanent neurological disorders, morbidity and death. It is of particular importance because close monitoring is required in the intensive care unit for this group of patients and the survival rate in TBY patients; as well as the level of coma and trauma, as well as the quality and quality of nursing care. Objective: The aim of this study was to examine the survival, coma and trauma levels of patients who remained in intensive care after TBI. Method:This study was designed as a descriptive and retrospective study within the framework of quantitative research methods. The data were collected in the neurosurgical intensive care unit of a city hospital located in Istanbul. The study population consisted of 260 patients aged 18 years and older who were diagnosed with traumatic brain injury and were treated in the intensive care unit between March 1, 2021 and March 31, 2025. No sampling method was employed, and it was intended to include the entire population. However, as only 90 patient records met the inclusion criteria, the study was conducted with a sample of 90 patients. The data collection instruments included the Patient Information Form, the APACHE II Form, the Glasgow Coma Scale (GCS), and for the assessment of trauma severity, the Revised Trauma Score (RTS), the Rotterdam Score, and the Marshall Classification System. Results:Based on the results obtained in this study, the survival rate of patients with traumatic brain injury (TBI) was determined to be 58.9%, while the mortality rate was 41.1%. Of the patients, 64.4% were male and 35.6% were female. No statistically significant difference was found in survival rates when patients were evaluated according to gender, occupation, educational status, mechanism of injury, and type of TBI (p <0.05). Examination of the coma levels of the patients included in the study showed that 40% had mild, 23.33% had moderate, and 36.67% had severe coma. When trauma severity was assessed using the Revised Trauma Score (RTS), Rotterdam score, and Marshall classification, all three scoring systems were found to be statistically significant predictors of survival (p <0.001). In the multivariate logistic regression analysis, in which demographic and clinical variables (age, gender, APACHE II, GCS, RTS, CT Rotterdam score, and CT Marshall classification) were evaluated together, survival status was classified with 100% accuracy (AUC = 1.000). Conclusion:In this study, it was determined that clinical scoring systems were important determinants in predicting survival in patients with traumatic brain injuries. The findings were obtained that the early evaluation of the prognosis in this patient group, which is monitored in intensive care, should be taken into account in the planning of nursing care, determining the clinical monitoring processes and arranging the care process.