Tavşan modelinde dentin grefti ve otojen kemik greftinin kemik iyileşmesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of dentin graft and autogenous bone graft on bone healing in a rabbit model
- Tez No: 1000143
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE ÇINA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Otojen Kemik, Demineralize Edilmemiş Dentin Grefti, Kemik Rejenerasyonu, Kalvaryal Defekt, Autogenous Bone, Non-demineralized Dentin Graft, Bone Regeneration, Calvarial Defect
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kemik greftleme, spontane kemik rejenerasyonunun yetersiz olduğu durumlarda maksillofasiyal rekonstrüksiyonda kritik bir rol oynamaktadır. Dentin, kemikle olan yapısal ve kompozisyonel benzerliği nedeniyle umut vaat eden bir greft materyali olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, tavşan kalvaryal defekt modelinde otojen kortikal kemik (OG), demineralize edilmemiş dentin grefti (DODG) ve bu iki materyalin kombinasyonu kullanılarak kemik iyileşmesini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu kontrollü in vivo çalışma, sekiz erkek Yeni Zelanda beyaz tavşanı üzerinde gerçekleştirildi. Her bir kalvaryumda 6 mm çapında dört adet bikortikal defekt oluşturuldu ve rastgele olarak dört gruba ayrıldı: (1) kontrol, (2) OG, (3) DG ve (4) OG+DG. Otuz gün sonra örnekler histolojik, histomorfometrik ve immünohistokimyasal (VEGF) olarak değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi tek yönlü ANOVA ve post hoc testler kullanılarak yapıldı (P <0,05). Bulgular: Toplam iyileşme alanı OG+DG grubunda (9,58 ± 0,25 mm²), OG (8,16 ± 0,45 mm²), DG (7,47 ± 0,31 mm²) ve kontrol grubuna (4,29 ± 0,47 mm²) kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulundu (P <0,001). Yeni kemik oluşumu OG+DG grubunda 5,30 ± 0,40 mm² olup, OG (4,50 ± 0,28 mm²) ve DG (3,72 ± 0,17 mm²) gruplarına göre daha fazlaydı (P <0,001). VEGF ekspresyonu en güçlü şekilde OG+DG grubunda gözlendi (2,62 ± 0,51); bunu OG ve DG grupları izledi (P <0,001). Sonuç: OG ve DG kombinasyonu, tek başına kullanılan greftler veya kontrol grubuna kıyasla kemik rejenerasyonu, kolajen maturasyonu ve anjiyojenik aktiviteyi anlamlı derecede artırmıştır. Bu kombine yaklaşım, maksillofasiyal kemik rekonstrüksiyonunda pratik ve maliyet etkin bir alternatif sunabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Bone grafting plays a crucial role in maxillofacial reconstruction when spontaneous bone regeneration is insufficient. Dentin, due to its compositional and structural similarity to bone, has emerged as a promising graft material. This study aimed to evaluate bone healing using autogenous cortical bone (OG), non-demineralized dentin graft (DG), and their combination in a rabbit calvarial defect model. Materials and Methods: This controlled in vivo study was conducted on eight male New Zealand White rabbits. Four bicortical defects (6 mm in diameter) were created in each calvarium and randomly assigned to one of four groups: (1) control, (2) OG, (3) DG, and (4) OG+DG. After 30 days, samples were evaluated histologically, histomorphometrically, and immunohistochemically (VEGF). Data were analysed using one-way ANOVA with post hoc tests (P < 0.05). Results: The total healing area was greatest in the OG+DG group (9.58 ± 0.25 mm²) compared with OG (8.16 ± 0.45 mm²), DG (7.47 ± 0.31 mm²), and control (4.29 ± 0.47 mm²) (P < 0.001). New bone formation was 5.30 ± 0.40 mm² in the OG+DG group, higher than OG (4.50 ± 0.28 mm²) and DG (3.72 ± 0.17 mm²) (P < 0.001). VEGF expression was strongest in OG+DG (2.62 ± 0.51), followed by OG and DG (P < 0.001). Conclusion: The combination of OG and DG significantly enhanced bone regeneration, collagen maturation, and angiogenic activity compared with single grafts or controls. This combined approach may offer a practical and cost-effective alternative for maxillofacial bone reconstruction.