Göç edebiyatı üzerine eleştirel bir bakış: Abdulrazak Gurnah'ın Sessizliğe Hayranlık, Deniz Kenarında, Terkediş ve Son Hediye romanları
A critical approach to migration literature: Abdulrazak Gurnah's Admiring Silence, By the Sea, Desertion and the Last Gift
  1. Tez No: 1000189
  2. Yazar: ESRA KARATEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gurnah, Abdulrazak, Göçler, Göçmen edebiyatı, Göçmenler, İngiliz edebiyatı, İngiliz romanı, Gurnah, Abdulrazak, Migrations, Migrant literature, Emigrants, English literature, British novel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, göç edebiyatı kapsamında göçü ve göçün kültür ve kimlik üzerindeki etkisini, kendisi de bir göçmen olan Nobel Ödüllü yazar Abdulrazak Gurnah'ın Sessizliğe Hayranlık, Deniz Kenarında, Terkediş ve Son Hediye romanları üzerinden incelemektir. Deleuze ve Guattari, Kant, Derrida ve Bauman gibi düşünürlerin görüşleri ekseninde çizilen kavramsal çerçeveyle Gurnah'ın dört göç romanı analiz edilmektedir. Kuramsal çerçevenin oluşturduğu ilk bölümden sonra,“Abdulrazak Gurnah Üzerine”adlı ikinci bölüm, Gurnah'ın hayatını, edebi kimliğini, göç ve sömürgecilik üzerine düşüncelerini incelemektedir. Tezin uygulama bölümünün,“Gurnah Romanlarında Atık İnsan Tasviri”başlıklı ilk kısmında, romanlardaki göçmen karakterlerin mevcut durumu ve göç deneyiminin iç dinamikleri ele alınmaktadır.“Gurnah Romanlarında Rizomatik İlişkiler”adlı ikinci kısımda, göçmen karakterlerin kimliklerindeki değişimler, kopuşlar ve kurdukları ilişkilerin çok boyutlu yapısı incelenmektedir.“Gurnah Romanlarında Konukseverlik ve Dünya Vatandaşlığı”başlıklı üçüncü kısımda, romanlardaki göçmenlerin göç ettikleri toplumda karşılanma ve kabul durumları ile dünya vatandaşı olarak görülme ihtimalleri irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze migration and its effects on culture and identity within the scope of migration literature through the novels Admiring Silence, By the Sea, Desertion, and The Last Gift by Nobel Prize-winning author Abdulrazak Gurnah, who is also an immigrant. Gurnah's four migration novels are being analyzed within a conceptual framework constructed through the views of thinkers such as Deleuze and Guattari, Kant, Derrida, and Bauman. Following the first chapter, which establishes the theoretical framework, the second chapter, titled“On Abdulrazak Gurnah”explores Gurnah's life, literary identity, and thoughts on migration and colonialism. In the application section of the thesis, the first part, titled“The Representation of Wasted Lives in Gurnah's Novels”handles the current state of migrant characters and the internal dynamics of the migration experience. The second part,“Rhizomatic Relationships in Gurnah's Novels,”analyzes the transformations and ruptures in the identities of migrant characters, as well as the multidimensional nature of the relationships they establish. The third part, titled“Hospitality and Cosmopolitanism in Gurnah's Novels”investigates how migrants are received and accepted in the societies they migrate to and their potential to be perceived as world citizens.