Postmortem interval tayininde kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile akciğer dokusunda miRNA analizi
Analysis of miRNA in lung tissue using quantitative real-time polymerase chain reaction for postmortem interval estimation
- Tez No: 1000203
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE LALE ŞATIROĞLUTUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Genetik, Forensic Medicine, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR), Mikro RNA, Postmortem değişmeler, RNA, Forensic medicine, Reverse transcription polimerase chain reaction, Micro RNA, Postmortem changes, RNA
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Adli Genetik Bilim Dalı
Özet
François-Emmanuel Foderé, 19. yüzyılda somatik ölümü organizmanın hayati fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybı olarak tanımlamıştır. Bu bağlamda somatik ölüm; kalp atımının durması, solunumun sonlanması ve merkezi sinir sistemi fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybı ile karakterizedir. Ölümden sonra geçen süre postmortem interval (PMİ) olarak tanımlanır, PMİ'nin doğru şekilde belirlenmesi adli vakalarda olayların zamanının anlaşılması ve yasal sürecin yürütülebilmesi açısından önemlidir. Günümüzde adli tıpta PMİ tayininde postmortem fiziksel bulgularla birlikte biyokimyasal ve entomolojik yöntemler kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemlerin çevresel koşullardan ve bireysel faktörlerden etkilenmesi, elde edilen sonuçların güvenilirliğini sınırlamaktadır. Özellikle sıcaklık, nem gibi çevresel faktörler, PMİ hesaplamalarında yanıltıcı sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle, çevresel ve bireysel faktörlerden görece daha az etkilenen, ölçülebilir ve tekrarlanabilir yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda adli bilimlerde moleküler belirteçlere yönelik ilgi giderek artmıştır. Son yıllarda teknolojik gelişmelerle birlikte moleküler biyolojik yöntemler PMİ araştırmalarına dâhil edilmiş; DNA ve RNA temelli yaklaşımlar bu alanda dikkat çekmeye başlamıştır. MikroRNA'lar (miRNA), yaklaşık 20-25 nükleotid baz uzunluğunda, protein kodlamayan ve gen ekspresyonunun post-transkripsiyonel düzenlenmesinde rol oynayan küçük RNA molekülleridir. miRNA'ların dokuya özgü ifadeleri, gösterdikleri ekspresyon paternleri ve çevresel koşullara karşı görece dirençli olmaları, onları PMİ tayini açısından potansiyel biyobelirteçler hâline getirmektedir. Ayrıca ölüm sonrası gelişen hipoksiye bağlı olarak miRNA ekspresyon düzeylerinde meydana gelebilecek değişimlerin PMİ ile ilişkili olabileceği bildirilmiştir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, servikal dislokasyon yöntemi ile sakrifiye edilen yetişkin Wistar albino ratlardan 24°C'de farklı postmortem zaman aralıklarında alınan akciğer doku örneklerinde, PMİ çalışmalarında henüz değerlendirilmemiş, akciğer dokusunda yüksek ekspresyon gösteren ve hipoksi ile ilişkili miR-10a-5p, miR-26a-5p, miR-30a-5p, miR-126a-5p ve miR-143-3p'nin ekspresyon düzeyleri kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-qPCR) yöntemi ile ölçülmüştür. Normalizasyon için endojen kontrol olarak U6 küçük nükleer RNA kullanılmış ve miRNA ekspresyon seviyeleri ile ölüm sonrası geçen süre arasındaki olası ilişkiler ΔCt değerleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, incelenen miRNA'lardan miR-10a-5p, miR-26a-5p, miR-30a-5p ve miR-143-3p'nin ekspresyon düzeylerinde postmortem zaman noktaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmış; özellikle miR-10a-5p ve miR-143-3p'nin akciğer dokusunda PMİ ile ilişkili olabileceği belirlenmiştir. Literatürde akciğer dokusunda PMİ tayinine yönelik miRNA temelli çalışmaların sınırlı olması ve seçilen miRNA'ların bu amaçla daha önce değerlendirilmemiş olması dikkate alındığında, bu çalışma PMİ tayininde akciğer dokusunda yapılmış özgün bir ön çalışma niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
François-Emmanuel Foderé defined somatic death in the 19th century as the irreversible loss of vital functions of an organism. In this context, somatic death is characterized by the cessation of cardiac activity, termination of respiration, and irreversible loss of central nervous system functions. The time elapsed after death is defined as the postmortem interval (PMI), and accurate determination of PMI is crucial for establishing the timing of events and ensuring the proper conduct of legal procedures in forensic cases. Currently, PMI estimation in forensic medicine relies on postmortem physical findings, as well as biochemical and entomological methods. However, the reliability of these approaches is limited due to their susceptibility to environmental and individual factors. In particular, environmental conditions such as temperature and humidity may lead to misleading PMI estimations. Therefore, there is an increasing need for measurable, reproducible methods that are relatively less affected by environmental and individual variability. In line with this need, interest in molecular markers in forensic sciences has grown substantially. With recent technological advances, molecular biological methods have been incorporated into PMI research, and DNA- and RNA-based approaches have gained increasing attention. MicroRNAs (miRNAs) are small, non-coding RNA molecules approximately 20-25 nucleotides in length that play a role in post-transcriptional regulation of gene expression. Their tissue-specific expression patterns, characteristic expression profiles, and relative resistance to environmental conditions make miRNAs promising potential biomarkers for PMI estimation. Moreover, it has been reported that alterations in miRNA expression levels induced by postmortem hypoxia may be associated with PMI. In this master's thesis, lung tissue samples were collected from adult Wistar albino rats sacrificed by cervical dislocation at different postmortem time intervals and maintained at 24°C. The expression levels of miR-10a-5p, miR-26a-5p, miR-30a-5p, miR-126a-5p, and miR-143-3p miRNAs that exhibit high expression in lung tissue, are associated with hypoxia, and have not previously been evaluated in PMI studies were quantified using quantitative real-time polymerase chain reaction (RT-qPCR). U6 small nuclear RNA was used as the endogenous control for normalization, and the potential relationships between miRNA expression levels and time since death were analyzed using ΔCt values. The results demonstrated statistically significant differences in the expression levels of miR-10a-5p, miR-26a-5p, miR-30a-5p, and miR-143-3p across postmortem time points. In particular, miR-10a-5p and miR-143-3p were identified as potentially associated with PMI in lung tissue. Considering the limited number of miRNA-based studies on PMI estimation in lung tissue and the fact that the selected miRNAs have not previously been investigated for this purpose, the present study represents an original preliminary investigation into PMI estimation using lung tissue.