Metabolik disfonksiyon ilişkili yağlı karaciğer (MASLD) hastalarında trombositopeni sıklığının ve etki eden faktörlerin araştırılması
Investigation of the frequency of thrombocytopenia and affecting factors in patients with metabolic dysfunction-related fatty liver disease (MASLD)
  1. Tez No: 1000213
  2. Yazar: BETÜL SAFİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİSA ŞAHİN TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer yağlanması, Metabolik sendrom, Trombosit sayısı, Fatty liver, Metabolic syndrome, Platelet count
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Safi,B. Metabolik Disfonksiyon İlişikili Yağlı Karaciğer (MASLD) Hastalarında Trombositopeni Sıklığının ve Etki Eden Faktörlerin Araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Metabolik Disfonksiyon İlişkili Yağlı Karaciğer Hastalığı'nda (MASLD) trombosit sayısı ve fonksiyonlarının değerlendirilmesine yönelik literatürde çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, MASLD hastalarında trombositopeni sıklığının ve trombosit sayısındaki değişimi etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Hastanemiz İç Hastalıkları Genel Dahiliye Bilim Dalı'na 1 Haziran 2013 – 30 Mayıs 2024 tarihleri arasında başvurmuş, 18 yaş ve üzeri, ultrasonografi ile yağlı karaciğer tanısı konmuş hastalar çalışmaya dahil edildi. Toplam 211 hastanın 145'i kadın, 66'sı erkekti. MASLD tanısı sırasında ölçülen ortalama trombosit değeri (PLT-1) 280.000/mm³, takipteki en güncel ortalama trombosit değeri (PLT-2) ise 274.000/mm³ olarak saptandı. PLT-1 ve PLT- 2 ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Trombosit değişim yönüne göre hastalar trombosit sayısı artan ve azalan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gruplar arası karşılaştırmalarda; erkek cinsiyet, sigara kullanımı ve laboratuvar parametrelerinden plateletkrit (PCT), platelet dağılım genişliği (PDW), takipteki aspartat aminotransferaz (AST) ve alanin aminotransferaz (ALT) düzeyleri ile tanı anındaki trigliserid düzeyleri ile trombosit değişim yönü arasında anlamlı ilişkiler saptandı. Elde edilen bulgular, MASLD'da fibrozis riski düşük hasta grubunda trombosit sayılarında belirgin düşüş olmadığını, bir grup hastada artış olduğunu, trombosit sayısındaki değişimlerin yalnızca hematolojik değil, aynı zamanda hepatik ve metabolik süreçlerle de ilişkili olabileceğini göstermektedir. Trombosit sayımına ek olarak trombosit indekslerinin de MASLD'ın klinik izleminde yararlı parametreler olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Safi, B. Investigation of the Prevalence of Thrombocytopenia and Associated Factors in Patients with Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease (MASLD). Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Specialty Thesis in Medicine, Eskişehir, 2025. There are numerous studies in the literature evaluating platelet count and function in Metabolic Dysfunction–Associated Steatotic Liver Disease (MASLD). This study aimed to investigate the prevalence of thrombocytopenia and the factors affecting changes in platelet counts in patients with MASLD. Patients aged 18 years and older who were diagnosed with fatty liver by ultrasonography and who were admitted to the Department of Internal Medicine, General Internal Medicine Division of our hospital between June 1, 2013, and May 30, 2024, were included in the study. Of the 211 patients enrolled, 145 were female and 66 were male. The mean platelet count at the time of MASLD diagnosis (PLT-1) was 280,000/mm³, while the most recent mean platelet count during follow-up (PLT-2) was 274,000/mm³. No statistically significant difference was observed between the mean PLT-1 and PLT-2 values. Patients were grouped according to the direction of platelet count change as either increased or decreased platelet count. Comparisons between groups revealed significant associations between the direction of platelet count change and male sex, smoking status, and laboratory parameters including plateletcrit (PCT), platelet distribution width (PDW), follow-up aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT) levels, and triglyceride levels at the time of diagnosis. Our findings indicate that platelet counts do not show a significant decline in MASLD patients with a low risk of fibrosis, and an increase may be observed in a subset of patients. Changes in platelet counts may be related not only to hematological factors but also to hepatic and metabolic processes. In addition to platelet count, platelet indices may serve as useful parameters in the clinical follow-up of MASLD.