Akciğer kanserli hastaların robot hemşireden bakım alma isteği ve yapay zekâya karşı tutumları
Lung cancer patients' willingness to receive care from robot nurses and their attitudes towards artificial intelligence
- Tez No: 1000220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Hasta bakımı, Robot hemşire, Yapay zekâ, Lung cancer, Patient care, Robot nurse, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma akciğer kanseri tanısı almış hastaların robot hemşireden bakım alma isteği ve yapay zekâya karşı tutumlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu araştırma 1 Mart 2025-1 Haziran 2025 tarihleri arasında İzmir'de bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinde yatan akciğer kanseri tanısı almış 323 hasta ile yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Veriler“Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeği (GAAIS)”,“Yapay Zekâ ve Robot Hemşirelere İlişkin Soru Formu”ile elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 23.0 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Kolmogorov-Smirnov testi, t-testi, Kruskal–Wallis H testi, Ki-kare testi, Fisher Kesinlik testleri kullanılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 60,53±9,60 olup %62,2'si 65 yaşın altındır. Hastaların tamamı internet kullandığını, yapay zekâ kavramını duyduğunu ve %83,0'ı ise robot hemşire kavramını duymadığını ifade etmiştir. Hastaların yapay zekâya yönelik pozitif tutumlar ölçeği puan ortalaması 40,58±6,38 olduğu saptanmıştır. Hastaların %89,2'si robot hemşirelerin hastalara bakım sağlamaması gerektiğini, %95,4'ü ise robot hemşirelerin bağımsız olarak bakım vermemesi gerektiğini ifade etmiştir. Hastaların robot hemşire kavramını duyma durumuna göre yapay zekâ tutum ölçeği karşılaştırılması incelendiğinde kavramı duyan hastaların pozitif tutum ölçeği puan ortalaması, kavramı duymayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunurken (p=0,004); negatif tutum ölçeği puan ortalamasının robot hemşire kavramını duyma durumuna göre karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,090). Hastaların yaş gruplarına göre“Robotlar minimal invaziv bakım sağlamalıdır”yanıtının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmış olup (p=0,032); 65 yaşın altındaki hastaların“Evet”yanıtı verme oranının, 65 yaş ve üzerindeki yanıt oranına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Yapay zekâ tutum ölçeği ile“Robotlar hemşirenin talimatına göre hemşirelik bakımı vermelidir”yanıtının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür (p=0,001). İleri analizlere göre pozitif tutum ölçeği puan ortalamalarında“Hayır”yanıtı veren hastaların puan ortalamasının istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğu, negatif tutum ölçeği puan ortalamasında ise anlamlı farklılığa neden olan grubun“Evet”yanıtını verenlerin olduğu ve diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde puan ortalamasının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu araştırma sonucunda hastaların robot hemşireden bakım alma düşüncesine olumsuz yaklaştıkları fakat hastaların insan hemşire kontrolü ile robot hemşireden bakım alma fikrini olumlu bularak pozitif tutum içinde oldukları görülmektedir. Elde edilen sonuçlar ile akciğer kanseri tanısı olan hastaların robot hemşireden bakım alma ve yapay zekâya olan tutumlarının ileride yapılacak olan çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the willingness of patients diagnosed with lung cancer to receive care from robot nurses and their attitudes toward artificial intelligence. This descriptive and cross-sectional study was performed between March 1, 2025, and June 1, 2025, through face-to-face interviews with 323 lung cancer patients hospitalized at a training and research hospital in Izmir. Data were collected using the“Patient Descriptive Information Form,”“General Attitudes Towards Artificial Intelligence Scale (GAAIS),”and the“Questionnaire on Artificial Intelligence and Robot Nurses.”Descriptive statistics were performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 23.0 program. Kolmogorov-Smirnov test, t-test, Kruskal–Wallis H test, Chi-square test, and Fisher's Exact tests were utilized in the study. The statistical significance level was accepted as p<0.05. The mean age of the patients participating in the study was 60.53±9.60, and 62.2% were under the age of 65. All patients stated that they used the internet and had heard of the concept of artificial intelligence, while 83.0% reported that they had not heard of the concept of robot nurses. The mean score of the patients on the positive attitudes towards artificial intelligence scale was found to be 40.58±6.38. It was expressed by 89.2% of the patients that robot nurses should not provide care to patients, and 95.4% stated that robot nurses should not provide care independently. When the comparison of the artificial intelligence attitude scale according to the status of having heard of the robot nurse concept was examined, the mean positive attitude scale score of patients who had heard of the concept was found to be statistically significantly higher than those who had not (p=0.004); however, no statistically significant difference was found in the comparison of the mean negative attitude scale score according to the status of having heard of the robot nurse concept (p=0.090). A statistically significant difference was found in the comparison of the response“Robots should provide minimally invasive care”according to the age groups of the patients (p=0.032); the rate of“Yes”responses among patients under 65 years of age was seen to be statistically significantly higher than the response rate of those aged 65 and over. A statistically significant difference was observed in the comparison of the artificial intelligence attitude scale and the response“Robots should provide nursing care according to the nurse's instructions”(p=0.001). According to further analysis, it was determined that the mean positive attitude scale scores of patients who responded“No”were statistically significantly lower, whereas in the mean negative attitude scale score, the group causing the significant difference was those who responded“Yes,”and their mean score was statistically significantly higher compared to other groups. As a result of this research, it is observed that patients approach the idea of receiving care from robot nurses negatively, but they hold a positive attitude by finding the idea of receiving care from robot nurses under the control of a human nurse favorable. It is thought that the results obtained regarding the willingness to receive care from robot nurses and attitudes toward artificial intelligence in patients diagnosed with lung cancer will contribute to future studies.