Naming the deficit: Experiences of living with ADHD diagnosis from childhood to adulthood
Eksikliği adlandırmak: Çocukluktan yetişkinliğe ADHD tanısı ile yaşanan deneyimler
- Tez No: 1000221
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ, DOÇ. DR. SİNEM BALTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hiperaktiviteli dikkat eksikliği bozukluğu, Yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Attention deficit disorder with hyperactivity, Interpretative phenomenological analysis
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) yaygınlığı dünya genelinde giderek artan ve hem çocuklukta hem de yetişkinlikte tanılanabilen bir psikolojik bozukluktur. DEHB tanısının tanıyı alan kişiler tarafından nasıl deneyimlendiği ilişkisel ve tanının alındığı zaman gibi zamansal bağlama göre değişiklik gösterebilmekte bu da tanının nasıl deneyimlendiğini farklı bağlamlarda çalışmayı önemli hale getirmektedir. Bu çalışmanın amacı çocuklukta DEHB tanısı almış genç yetişkin erkeklerin deneyimlerini ve tanıyı nasıl anlamlandırdıklarını incelemektir. Ayrıca çalışma tanıyla ilgili deneyimlerin aile ilişkilerindeki yansımalarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, amaca yönelik oluşturulan örnekleme tekniği ile altı katılımcıya ulaşılmış ve bu katılımcılarla toplamda yedi yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilen Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuçta dört üst tema ortaya çıkmıştır: (1) Bilinmeyen Hastalık, (2) Aile İçinde DEHB'yi Çerçeveleme: Anlatılar, Miraslar ve Değişen Anlamlar, (3) DEHB: Tanınmaya Dayalı Bir Mesele ve (4) Eksik Hissetmek ve Fazlası Olmak Arasında. Ortaya çıkan temalar ilgili psikoloji literatürü ve Lacanyen psikanalitik kuramdan faydalanarak tartışılmış ve çalışmanın klinik katkıları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Attention-Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD) is a psychological disorder whose global prevalence has been increasing and can be diagnosed in both childhood and adulthood. How individuals experience ADHD diagnosis may vary according to relational and temporal contexts such as time of being diagnosed, which makes it important to explore the diagnosis in different contexts. The aim of this study is to examine how young adult men who were diagnosed with ADHD in childhood experience and make sense of their diagnosis. In addition, the study aims to explore how experiences related to the diagnosis are reflected within family relationships of individuals with ADHD. For this purpose, six participants were reached via purposive sampling technique, and a total of seven semi-structured interviews were conducted. The data obtained were analyzed by using Interpretative Phenomenological Analysis. Four superordinate themes emerged: (1) The Unknown Illness, (2) Framing ADHD Within the Family: Narratives, Legacies, and Changing Meanings, (3) ADHD: A Matter Rooted in Recognition, and (4) Between Feeling Less and Being More. The emerging themes were discussed through relevant psychological literature and Lacanian psychoanalytic theory, and the clinical implications of the study were explained.