Uzaktan eğitim gören fizyoterapi öğrencilerinde COVID-19 korkusu, fiziksel aktivite düzeyi, akademik performans ve azmin incelenmesi
Investigation of fear of COVID-19, level of physical activity, academic performance, and grit in physiotherapy students receiving distance education
- Tez No: 1000267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER ÖZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Azim, COVID 19, Uzaktan eğitim, Azim, COVID 19, Distance education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın birinci amacı uzaktan eğitim gören fizyoterapi öğrencilerinde COVID-19 korkusu ve fiziksel aktivite düzeyinin akademik performans ve azim ile ilişkisini incelemek, ikinci amacı COVID-19 pandemisi sürecinin fizyoterapi öğrencilerinin algılanan fiziksel aktivite düzeyi ve azim üzerine olan etkisini incelemekti. Çalışmanın üçüncü amacı ise COVID-19 pandemisi sürecinde öğrencilerin algılanan fiziksel aktivite düzeyindeki değişimin akademik performans ve azim üzerine olan etkisini ve ayrıca akademik performans ile azim arasındaki ilişkiyi incelemekti. Araştırmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'nda eğitim gören 143'ü kadın, 42'si erkek olmak üzere toplam 185 lisans öğrencisi dahil edildi. Çalışmaya katılmayı kabul eden ve alınma kriterlerini sağlayan öğrencilerin demografik bilgileri kaydedildikten sonra Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form (IPAQ-SF) ile fiziksel aktivite düzeyleri, COVID-19 Korkusu Ölçeği (CKÖ) ile korku düzeyleri, Kısa Azim Ölçeği (KAÖ) ile azim düzeyleri ve not ortalamaları ile akademik performansları değerlendirildi. Katılımcıların IPAQ-SF, CKÖ, KAÖ ve not ortalaması ortanca (en küçük–en büyük) değerleri sırasıyla 1320,00 (66,00-11016,00) MET-dk/hafta, 17,00 (7,00-31,00) puan, 2.50 (1,00-4,38) puan, 83,43 (52,83-94,27) puan idi. Not ortalaması ile CKÖ arasında pozitif yönde orta dereceli korelasyon bulunurken (rho=0,407; p<0,001), not ortalaması ile IPAQ-SF ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. (p>0,05). KAÖ ile CKÖ ve IPAQ-SF arasında anlamlı bir ilişki yoktu (p>0,05). Öğrencilerin %82,7'si algılanan fiziksel aktivite düzeyinin, %69,2'si ise algılanan azim seviyesinin pandemi öncesine göre azaldığını bildirdi. Öğrencilerin algılanan fiziksel aktivite düzeyindeki değişimin akademik performans ve azim üzerine etkisi yoktu (p>0,05). Katılımcıların KAÖ ile not ortalaması arasında negatif yönde düşük dereceli korelasyon belirlendi (rho=-0,318; p<0,001). Sonuç olarak COVID-19 pandemi sürecinde uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte üniversite öğrencilerinin algılanan fiziksel aktivite ve azim düzeylerinde azalma meydana gelmişti. Öğrencilerin artan COVID-19 korku düzeyleri ve azalan azim düzeyleri ile yüksek akademik performans arasında ilişki vardı.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study was to examine the relationship between the fear of COVID-19, physical activity level and academic performance, grit in physiotherapy students receiving distance education, and the secondary aim was to investigate the effect of the COVID-19 pandemic period on the perceived physical activity level and grit of physiotherapy students. The third aim of the study was to investigate the effect of changes in students' perceived physical activity levels on academic performance and grit during the COVID-19 pandemic, as well as the relationship between academic performance and grit. A total of 185 undergraduate students, 143 female and 42 male, studying at Dokuz Eylül University School of Physical Therapy and Rehabilitation were included in the study. After the demographic information of the students, who accepted to participate in the study and met the inclusion criteria, was recorded, their physical activity levels by the International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ-SF), their levels of fear were by the Fear of COVID-19 Scale (FCV-19S), levels of grit by the Short Grit Scale (GRIT-S) and academic performances by grade point averages were evaluated. Participants' median (minimum–maximum) of the IPAQ-SF, the FCV-19S, the GRIT-S, and grade point average were 1320.00 (66.00-11016.00) MET-min/week, 17.00 (7.00-31.00) point, 2.50, (1.00-4.38) point, 83.43 (52.83-94.27) point, respectively. While there was a positive moderate correlation between grade point average and the FCV-19S (rho=0.407; p<0.001), no significant correlation was found between grade point average and IPAQ-SF (p>0.05). There was no significant relationship between the GRIT-S and the FCV-19S and IPAQ-SF (p>0.05). Compared to pre-pandemic period, 82.7% of the students reported that their physical activity level decreased and 69.2% of them reported that their grit level decreased. The change in students' perceived physical activity level had no effect on academic performance and perseverance. (p>0.05). A negative low correlation was determined between the participants' GRIT-S and grade point average (rho=-0.318; p<0.001). As a result, there was a decrease in the physical activity and grit levels of university students in the transition with distance education during the COVID-19 pandemic period. There was a relationship between the increased COVID-19 fear levels of students, decreased their grit levels and higher academic performance.