Radyoişaretli metotreksat yüklü manyetik nanoparçacık taşıyıcı sistem oluşturulması ve in vitro çalışmalar
Radiolabeled methotrexate loaded magnetic nanoparticle carrier system and in vitro studies
  1. Tez No: 1000269
  2. Yazar: SARA UZUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. SERAP TEKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Methotrexate, demir oksit, manyetik nanoparçacıklar, teknesyum, hücre kültürü, Methotrexate, iron oxide, magnetic nanoparticles, technetium, cell culture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, metotreksat (MTX) yüklü manyetik nanoparçalıklar (MNP) sentezlenerek teknesyum-99m ile radyoişaretlenmesi ve oluşturulan bu ilaç taşıyıcı sistemin biyolojik davranışının in vitro olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla alanin (Ala) kaplı manyetik (Fe3O4) nanoparçacıkları sentezlenmiş ve nanoparçacıklara MTX bağlanmıştır. Oluşan MNP-Ala için yapı karakterizasyonu fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR) ile belirlenmiştir. Doğrudan çöktürme yöntemi ile sentezlenen MNP-Ala' ların yapı özellikleri Zeta Potansiyeli Analizi, Dinamik Işık Saçılımı (DLS), Titreşimli Örnek Manyetometresi (VSM) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) görüntüleri ile tanımlanmıştır. MTX yüklü manyetik nanoparçacıklarının (MNP-MTX) teknesyum-99mile %89 verimle radyoişaretlenmesi sağlanmıştır. Radyoişaretli MTX yüklü MNP'ların (99mTc-MNP-MTX) biyolojik davranışlarının in vitro incelenmesi için meme kanser hücre hattı (MCF-7 ve HeLa) hücreleri ile çalışılmıştır. İlaç yüklü Fe3O4 nanoparçacıklarının MCF7 hücrelerinde HeLa hücrelerine göre daha yüksek tutulum gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to synthesize magnetic nanoparticles loaded with methotrexate (MTX) and radiolabel with technetium-99m and to investigate the biological behavior of this drug delivery system in vitro. For this purpose, alanine coated magnetic (Fe3O4) nanoparticles were synthesized and the methotrexate (MTX) was bound to magnetic nanoparticles. The structure characterization of MNP-Ala magnetic nanoparticles was determined by fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR).Structural properties of MNP-Ala that synthesized by direct precipitation method were defined using Zeta Potential Analysis, Dynamic Light Scattering (DLS), Vibrating Sample Magnetometer (VSM) and Scanning Electron Microscope (SEM) images. Radiolabeling of methotrexate loaded magnetic nanoparticles with technetium-99m (99mTc-MNP-MTX) was achieved with an efficiency about 89 %. In vitro investigation of the biological behavior of methotrexate loaded magnetic nanoparticles, 99mTc-MNP-MTX, was studied with breast cancer cell line (MCF-7 and HeLa) cells. It was found that drug loaded Fe3O4 nanoparticles showed higher uptake in MCF7 cells compared to HeLa cells.