Yetişkin bireylerin anksiyete düzeylerinin Akdeniz diyetine uyum, beden kütle indeksi ve gastrointestinal semptomlar ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety levels in adult individuals in relation to adherence to Mediterranean diet, body mass index and gastrointestinal symptoms
- Tez No: 1000270
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Vücut kitle indeksi, Yaygın kaygı bozukluğu, Mediterranean diet, Body mass index, Generalized anxiety disorder
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yetişkin bireylerde anksiyete düzeyi ile Akdeniz diyetine uyum, beden kütle indeksi (BKİ) ve gastrointestinal semptomlar arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, kesitsel araştırma deseni kullanılarak yürütülmüş ve 18–65 yaş aralığında gönüllü olarak çalışmaya katılan toplam 517 (306 kadın, 211 erkek) yetişkin bireyden oluşan bir örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler, katılımcıların sosyodemografik özelliklerinin yanı sıra Beck Anksiyete Ölçeği, Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ve Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği (GSDÖ) aracılığıyla elde edilmiştir. Veri toplama süreci, çevrim içi anket uygulama platformları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, erkeklerin ortalama BKİ değeri 28,2±4,10 kg/m², kadınların ise 25,5±4,68 kg/m² olarak belirlenmiştir. Katılımcıların ortalama MEDAS skoru 5,6±0,45, ortalama anksiyete skoru 8,8±1,54 ve ortalama GSDÖ skoru 12,2±2,68 olarak saptanmıştır. Analizler sonucunda, anksiyete toplam puanı ile Akdeniz diyeti toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Benzer şekilde, anksiyete puanı ile BKİ arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir (p>0,05). Buna karşın, anksiyete skoru ile gastrointestinal semptom toplam puanı arasında orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki belirlenmiştir (p<0,001). Ayrıca, Akdeniz diyetine uyum skorunun karın ağrısı, reflü ve hazımsızlık semptomlarıyla düşük düzeyde, negatif yönlü anlamlı ilişkiler gösterdiği bulunmuştur. Bu bulgular, anksiyete düzeyleri ile gastrointestinal semptomlar arasında anlamlı bir ilişki olduğunu; Akdeniz diyetine uyumun ise bazı gastrointestinal problemlerde azaltma ile bağlantılı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between anxiety levels in adults and adherence to the Mediterranean diet, body mass index (BMI), and gastrointestinal symptoms. The study was conducted using a cross-sectional research design and involved a sample of 517 adults (306 women, 211 men) aged 18–65 who voluntarily participated in the study. Data were obtained through the Beck Anxiety Scale, the Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS), and the Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS), in addition to participants' sociodemographic characteristics. Data collection was conducted via online survey platforms. The study found that the average BMI value for men was 28.2±4.10 kg/m², while for women it was 25.5±4.68 kg/m². The mean MEDAS score for participants was 5.6±0.45, the mean anxiety score was 8.8±1.54, and the mean GSRS score was 12.2±2.68. The analyses revealed no significant relationship between the total anxiety score and the total Mediterranean diet score (p>0.05). Similarly, no significant correlation was found between the anxiety score and BMI (p>0.05). In contrast, a moderate, positive, and significant correlation was found between the anxiety score and the total gastrointestinal symptom score (p<0.001). Furthermore, the Mediterranean diet adherence score showed low-level, negative, and significant correlations with abdominal pain, reflux, and dyspepsia symptoms. These findings indicate a significant relationship between anxiety levels and gastrointestinal symptoms; adherence to the Mediterranean diet may be associated with a reduction in certain gastrointestinal problems.