Subakut tiroidit tanılı hastaların eşlik eden hastalıklar yönünden araştırılması
Investigation of comorbidities in patients with subacute thyroiditis
  1. Tez No: 1000275
  2. Yazar: DİDEM OR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Internal diseases, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Subakut tiroidit, Komorbidite, HLA antijenleri, Otoimmün tiroid hastalığı, Behçet Hastalığı, Spondilartropatiler, Thyroiditis, subacute, Comorbidity, HLA antigens, autoimmune, Behcet Syndrome, Spondylarthropathies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Subakut tiroidit (SAT), tiroid bezinin kendini sınırlayan granülomatöz inflamasyonudur. Hastalığın patogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte viral enfeksiyonlar ve insan lökosit antijeni B35 (HLA-B35) ile güçlü bir ilişkisi mevcuttur. SAT'ın diğer hastalıklarla ilişkisini araştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada SAT olgularına eşlik eden hastalıkların sıklığının ve bu hastalıkların SAT patogeneziyle ortak yönlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Hasta Seçimi ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı, Genel Endokrinoloji Polikliniğine Şubat 2025 tarihine kadar başvuran 250 SAT hastası ve kontrol grubu olarak otoimmün tiroid hastalığı (OTH) olan toplam 1273 Graves ve Hashimoto tiroiditi hastasının eşlik eden hastalık verileri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: SAT grubunda Behçet hastalığı (BH) (p=0,002), ankilozan spondilit (AS) (p<0,001), tüberküloz (Tbc) (p=0,013) ve karaciğer hemanjiyomu (p=0,008) sıklığı OTH grubundan anlamlı şekilde daha yüksek saptandı. İki grup arasında tekrarlayan oral aft (TOA), psöriyazis, psöriyatik artrit, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit sıklığı açısından fark saptanmadı. BH, AS ve psöriyazis hastaları birleştirilip yeniden analiz yapıldığında bu hastalıkların toplam sıklığı SAT grubunda OTH grubundan anlamlı şekilde daha yüksekti (p<0,001). BH, AS ve psöriyazis hastalarına TOA, inflamatuvar bağırsak hastaları da eklenerek yeniden analiz edildiğinde bu 6 hastalığın toplam sıklığı yine SAT grubunda OTH grubundan anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0,001). Sonuç: SAT ile birlikte görülme sıklığı daha fazla olan TOA, BH, psöriyazis, spondiloartropatiler, inflamatuvar bağırsak hastalıkları ile paylaşılan patogenez mekanizması HLA Sınıf I ilişkisi göstermeleridir. SAT ile HLA Sınıf I ilişkili hastalık patogenezinin kanıtlanması için ileri araştırmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Subacute thyroiditis (SAT) is a granulomatous inflammatory disorder and its pathogenesis is not fully understood. SAT is associated with viral infections and human leukocyte antigen B35 (HLA-B35). Studies investigating the comorbidities in patients with SAT are limited. This study aimed to evaluate the frequency of comorbidities in patients with SAT in comparison to autoimmune thyroid diseases (AITD). Patients and Methods: A total of 250 patients diagnosed with SAT admitted to Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, Division of Endocrinology and Metabolism until February 2025 were retrospectively analyzed. A control group consisted of 1,273 patients with AITD, including Graves' disease and Hashimoto's thyroiditis. Comorbid disease data were compared between groups. Results: The frequencies of Behcet syndrome (BS) (p=0.002), ankylosing spondylitis (AS) (p<0.001), tuberculosis (p=0.013), and hepatic hemangioma (p=0.008) were significantly higher in the SAT group compared to the AITD group. There were no significant differences between groups regarding recurrent oral aphthae, psoriasis, psoriatic arthritis and inflammatory bowel diseases (IBDs). However, when patients with BS, AS, and psoriasis were analyzed as a group, their overall prevalence was significantly higher in the SAT group (p<0.001). This difference remained significant when patients with ROA and IBDs were additionally included in the group (p=0.001). Conclusion: The increased coexistence of SAT with BS and spondyloarthropathies suggests a shared pathogenic mechanism related to HLA class I associated inflammatory pathways, and further studies are required to clarify these potential mechanisms in the pathogenesis of SAT.