Subakut tiroidit tanılı hastaların demografik özellikleri ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of demographic and laboratory analysis of patients witch subacute thyroiditis
- Tez No: 508520
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN KEMAL TUZCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: subacute thyroiditis, seasonal association, sedimentation, anti-Tg, MPV
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve amaç: Tiroid bezinin inflamatuvar bir hastalığı olan subakut tiroidit hipertiroidi/tirotoksikozların nadir bir nedenidir. Kadınlarda daha fazla görülen bu hastalıkta mevsimsel ilişki mevcuttur. Subakut tiroidit, boyun ağrısı ve/veya hassasiyet, tiroid fonksiyonlarında dönemsel değişimler ile karakterizedir. Bu çalışmamızda Dicle Üniversitesi Endokrinoloji Polikliniğinde takip edilen hastaları retrospektif olarak inceleyip bu hastalarda tanı koymada yeni ipuçlarını araştırmayı amaçladık. Materyal ve metod: Bu çalışmaya 2010-2014 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'na başvuran 50 hasta (36 kadın, 14 erkek) ile tiroid hastalığı olmayan ve kontrol amaçlı polikliniğe başvuran 51 kişilik (37 kadın, 14 erkek) kontrol grubu çalışmaya alındı. Hasta dosyalarından tanı yaşı, cinsiyet, geldiği şehir, tanı yılı ve ayı, ek hastalıkların varlığı, tanı anındaki ve kontrollerdeki serum serbest T4 (sT4), serbest T3 (sT3), TSH, tiroid otoantikor titreleri (anti-TPO ve anti-Tg), tiroglobulin, sedimantasyon, CRP, hemogram, ALT, AST, Ferritin, tiroid ultrasonografi ve tiroid sintigrafi bulguları açısından retrospektif olarak incelendi. Hasta ve kontrol grupları bu parametreler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Subakut tiroiditli hastaların yaş ortalaması 39,94±12,2 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 37,4±13,44 yıl, hasta grupta K/E: 2,6/1 olarak bulundu. Hastalığın mevsimsel ilişkisi açısından yapılan değerlendirmede olguların % 42'si sonbahar, % 26'sı ilkbahar, % 20'si yaz, % 12'sine kış mevsiminde tanı konduğu tespit edildi. Subakut tiroiditli hastaların laboratuvar bulguları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında sedimantasyon değeri hasta grupta anlamlı olarak yüksek bulundu (53.7±14.22, 11,02±696 sırasıyla, p0.05). Sonuç: Özellikle bahar aylarında boğaz ağrısı ve ESH yüksekliği olan hastalarda subakut tiroiditinde ayırıcı tanıda düşünülüp tiroid fonksiyon testleri istenmelidir. Subakut tiroiditli hastalarda Anti Tg düzeylerinin yüksek olabileceği gözlenmiş olup, Anti Tg pozitif hastalarda subakut tiroidit tanısı dışlanmamalıdır. Otoimmün tiroid hastalıklarının subakut tiroidit ayırıcı tanısında Anti Tg'den ziyade Anti TPO negatifliğinin daha değerli olduğu söylenebilir. Ayırıcı tanıda; T4/T3 oranı, nötrofil lenfosit oranı, MPV gibi belirteçlerin dikkate alınması için bu konuda daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar sözcükler; subakut tiroidit, mevsimsel ilişki, sedimantasyon, Anti Tg, MPV
Özet (Çeviri)
Introduction: Subacute thyroiditis which is an inflammatory disease of thyroid, is a rare cause of hyperthyroidism or thyrotoxicosis. The disease is more prevalent among women population and shows seasonal association. Subacute thyroiditis is characterized by neck pain and/or tenderness and fluctuation in thyroid functions during disease course. In this study, the patients with subacute thyroiditis in outpatient clinic of Endocrinology department in Dicle University Faculty of Medicine were analysed retrospectively. It is aimed to reevaluate for new diagnostic clues in subacute thyroiditis. Materials and Methods: Fifty patients (36 female, 14 male) with subacute thyroiditis and fifty one cases (37 female, 14 male) without any thyroid disease as a control group were included in this study. All patients were selected from time period of 2010-2014 in Endocrinology Clinic of Dicle University Faculty of Medicine. Demographic informations (age, gender, city of born, time of diagnosis and season), comorbidities, levels of free T4, free T3, TSH, thyroid otoantibody, thyroglobulin, sedimentation rate, CRP, CBC, ALT, AST, Ferritin and thyroid ultrasound and sintigraphy were evaluated retrospectively. The patient group and control groups were compared according to these parameters. Results: The mean age was found 39,94±12,2 in patients with subacute thyroiditis; 37,4±13,44 in control group. In patient group, female to male ratio was found 2,6/1. Evaluation for seasonal distribution showed that the diagnosis was made in 42% of cases in autumn, in 26% of cases in spring, in 20% of cases in summer, in 12% of cases in winter. It was found that sedimentation rate in patient group was significantly higher than in control group (53.7±14.22, 11.02±6.96; p0.05). Conclusion: In a patient presented with sore throat and high sedimentation rate in spring, subacute thyroiditis should be considered in differential diagnosis and thyroid function tests should be ordered. It was found that anti-TG antibody levels can be high, but anti-TPO antibody levels are low in subacute thyroiditis. Positivite anti-Tg antibody titer should not exclude the diagnosis. In differential diagnosis, anti-TPO antibody level is more valuable than anti-Tg antibody for autoimmune thyroid disorders. It was seen that T4 to T3 ratio and neutrophil to lymphocyte ratio are increased, but MPV is significanly decreased in subacute thyroiditis patients. Further studies are needed including the clinical use of these parameters.