Impact of antractıc weather condıtıons on the performance of permanent magnet synchronous motors (PMSM) ın a PV solar system
Antarktika hava koşullarının bir PV güneş enerjisi sistemindeki daimi mıknatıslı senkron motorların (PMSM) performansına etkisi
  1. Tez No: 1000285
  2. Yazar: EMELİA SAMEER JASAM AL-MAFRACHİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABBAS UĞURENVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Direnç azaltma stratejileri (FTC, HOSM), PMSM'lerin aşırı Antarktik koşullarda bile verimli çalıştığını göstermektedir, Permanent Magnet Synchronous Motor (PMSM), Maximum Power Point Tracking, Temperature Effect, Negative id Current Effect
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Antarktika ortamı, son derece düşük sıcaklıklar, güçlü ve ani rüzgarlar, uzun süreli karanlık ve dondurucu koşullarla karakterize edilir. Bu durum, ekonomik maliyetler ve karbon emisyonlarından kaynaklanan çevresel kirlilik açısından yenilenebilir enerji araştırmalarına ciddi zorluklar sunmaktadır. Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin benimsenmesi, hem ekonomik hem de ekolojik giderleri azaltabilir. Güneş enerjisinin avantajları, Antarktika kıtasındaki istasyonlar için kabul edilmiştir. Bu araştırma çalışması, aşırı koşulların güneş enerjisi sistemlerinin verimliliği ve kalıcı mıknatıslı senkron motorların (PMSM) performansı üzerindeki etkisini keşfetmeyi ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sıcaklıklar -40 °C ile +40 °C arasında ve güneş ışınım yoğunlukları 1000 ila 1367 watt/metrekare arasında değişmektedir. Motora performansı artırmak amacıyla negatif ters akımın uygulanması, verimliliği artıran çeşitli parametreler üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. Motorun işlevindeki farklar ve farklı sıcaklıklarda elde edilen sonuçlar, negatif akım enjeksiyonu öncesi ve sonrası olmak üzere her iki senaryoda analiz edilmiş ve ele alınmıştır. Sonuç olarak, düşük sıcaklıklarda motorun direncini azalttığı gösterildiği için negatif akım enjeksiyonunun motor verimliliği üzerinde olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Motor, sıcaklık değişimlerine rağmen kararlılığını ve verimliliğini korumaktadır; bu durum MATLAB simülasyonlarıyla doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Antarctic environment is characterized by extreme low temperatures, strong and rapid winds, prolonged darkness, and freezing conditions, presenting considerable challenges to renewable energy research in terms of economic costs and environmental pollution from carbon emissions. The adoption of renewable energy technology, such as solar power, can mitigate both economic and ecological expenses. The advantages of solar energy have been acknowledged for the stations located on the antarctica continent. The research work seeks to discover and assess the impact of extreme conditions on the efficiency of solar systems and the performance of permanent magnet synchronous motors at temperatures between 40 °C -40 °C, and solar radiation intensities from 1000 to 1367 watts per square meter. The introduction of a negative reverse current into the motor was created to enhance performance, as its positivity influences several parameters that contribute to improved motor efficiency. The difference in motor function and its influence on outcomes at varying temperatures were analyzed and addressed in both scenarios, prior to and following negative current injections. Consequently, we identified the beneficial impact of negative current injection on the motor's efficiency, since it was demonstrated to decrease the motor's resistance at low temperatures. The motor maintains stability and efficiency under temperature variations, as validated by MATLAB simulations.Resistance-reduction strategies (FTC, Id, SM, HOSM) show that PMSMs perform efficiently even in extreme Antarctic conditions.