Sovyetler Birliğinden bağımsızlığa: Özbekistan basınında demokratikleşme süreci
From the Sovet Union to independence: The process of democratization in the Uzbek press
  1. Tez No: 1000286
  2. Yazar: DILNOZA UMAROVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklık, Basın özgürlüğü, Birlik gazetesi, Demokratikleşme, Kerimov, İslam, Özbekistan Anayasası 1992, Openness, Press freedom, Birlik newspaper, Democratization, Kerimov, İslam, Uzbekistan Constitution 1992
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Özbekistan'da yaşanan demokratikleşme sürecini, bu sürecin nedenlerini, sonuçlarını ve özellikle basın üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çağdaş demokratik kuramlar çerçevesinde Özbekistan'da gelişen demokrasi modelinin temel özellikleri tartışılmıştır. Özbekistan'daki (tarihsel olarak Türkistan'daki) gazetecilik faaliyetlerinin yaklaşık 155 yıllık geçmişi bulunmasına rağmen, bu tarihsel sürecin yalnızca sınırlı bir bölümü akademik olarak ele alınmıştır. Sovyet dönemi boyunca Çarlık dönemi yayıncılığı, ideolojik nedenlerle dışlanmış; bağımsızlık sonrasında ise Sovyet basın politikalarına yönelik eleştirel bir tutum geliştirilmiştir. Bu bağlamda, çalışma kapsamında Sovyet dönemine ait önemli kaynaklar değerlendirilmiş, dönemin gazetecilik tarihi yeniden yorumlanmıştır. Araştırma, günümüz Özbekistan sınırları içinde tarih boyunca yaşanan demokratikleşme deneyimlerini de dikkate alarak, bu süreçlerin birbirine olan benzerliklerini, farklılıklarını ve basına yansımalarını incelemiştir. 1985–1992 yılları arasında Özbekistan'da demokrasinin tarihsel gelişimi Perestroyka (Yeniden Yapılanma) ve Glasnost (Açıklık) reformlarıyla başlamış, 1991'de bağımsızlığın ilanıyla yeni bir evreye geçmiştir. Bu dönemde Özbekistan basını, tarihinin en yüksek yayın çeşitliliğine ve tiraj düzeyine ulaşmış; daha önce tartışılması mümkün olmayan konular kamuoyunun gündemine taşınmış, toplumsal farkındalık yaratma işlevini üstlenmiştir. Söz konusu süreçte yazarlar ve gazeteciler, hem devlet yanlısı hem de muhalif basın organlarında yer alarak ülkenin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel geleceğine ilişkin tartışmalara öncülük etmişlerdir. Çalışmada, bu dönemin basın faaliyetleri ve yayın politikaları içerik analizi yöntemiyle incelenmiş; Özbek basınının söz konusu dönemde tarihsel olarak en özgür ve etkin dönemini yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, incelenen dönemde basın mensupları ve aydınlar, demokratikleşme sürecinin hem fikirsel hem de kurumsal temellerinin atılmasına önemli katkılar sunmuşlardır. Söz ve basın özgürlüğünün hukuki altyapısının oluşturulması süreci, bir yandan demokratikleşmeyi güçlendirirken diğer yandan yeni siyasal gerilimleri de beraberinde getirmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the process of democratization in Uzbekistan, its causes and consequences, and its impact on the press. Within the framework of contemporary democratic theories, the distinctive features of the Uzbek model of democracy are discussed. Although the history of journalism in Uzbekistan (historically Turkestan) spans approximately 155 years, only a limited period of this long trajectory has been explored by scholars. During the Soviet era, press activities of the Tsarist period were ideologically rejected, while in the post-independence period, Soviet press policies were critically reassessed. In this context, significant Soviet-era sources were re-evaluated, and the journalism history of the period was reinterpreted. The study also traces the democratization experiences of states that historically existed within the current borders of Uzbekistan, analyzing their similarities, differences, and reflections in the press. The historical trajectory of democracy in Uzbekistan between 1985 and 1992 was shaped by the Perestroika (Restructuring) and Glasnost (Openness) reforms, culminating in the declaration of independence in 1991. During this period, the Uzbek press witnessed unprecedented levels of publication diversity and circulation, bringing previously untouchable topics into public discourse and attempting to shape public opinion. Writers and journalists of the period contributed significantly to discussions on the country's political, economic, social, and cultural future through both state-controlled and newly emerging opposition media. Employing the method of content analysis, the study evaluates the characteristics of journalism during this transformative period, concluding that the press in Uzbekistan experienced the most liberal and influential phase in its history. Ultimately, the research reveals that journalists and intellectuals of the period played a crucial role in shaping and advancing democratization, both within the press and across society. The establishment of the legal foundations for freedom of speech and the press, while reinforcing democratization, also exposed the political tensions accompanying this process.