Fen bilimlerinin fıkıh ilmine katkıları
Contributions of science to fiqh
- Tez No: 1000284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ABDÜLMECİT KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Din, Law, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Fıkıh, İslam hukuku, Religion, Fıkh, Islamic law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde birçok dala ayrılmış olan bilimler inceleme alanları ve yöntemleri bakımından birbirinden çok farklı olsalar da bütün bilimlerin ortak noktası“insan”olduğundan bilim dalları arasında sürekli bir etkileşim bulunmaktadır. İnsan hayatı ile ilgili olan pek çok konu bir açıdan fıkıh ilminin başka bir açıdan fen bilimlerinin ilgi alanına girebilmektedir. Bu çalışmada bu iki disiplinin yollarının kesiştiği meseleler örneklendirilerek fen bilimlerinin fıkıh ilmine katkıları araştırılmıştır. Bu anlamda ele alınan konular fen bilimlerinin hangi alanı ile ilgili olduğuna göre sınıflandırılarak değerlendirilmiştir. Fıkıh kitaplarında yer alan konulardan madde ile ilgili olanlar“Fıkıh ve Fiziki Bilimler”, canlılarla ilgili olanlar ise“Fıkıh ve Biyolojik Bilimler”başlığı altında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Even though the sciences, which are divided into many branches today, are very different in terms of their fields of study and methods, there is a continuous interaction between the branches of science as the common point of all sciences is“human”. Many issues related to human life fall into one area of interest in fiqh and in another aspect of science. In this study, the contributions of the sciences to the science of fiqh were investigated by exemplifying the intersection of the ways of these two disciplines. In this sense, the subjects discussed were classified and evaluated according to the field of science. The subjects in the fiqh books are discussed under the title of“Fiqh and Physical Sciences”and those related to living things are discussed under the title“Fiqh and Biological Sciences”.