Okul öncesi öğretmenliği öğretmen adaylarının bireysel yenilikçilik ve 21. yüzyıl becerileri düzeylerinin TPABseviyeleriyle ilişkisi
The relationship between preschool teacher candidates' individual innovation and 21st century skills levels and TPACK levels
  1. Tez No: 1000296
  2. Yazar: BÜŞRA ŞAKIR UYLAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE SEVİM ÇIRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl becerileri, bireysel yenilikçilik, Okul öncesi eğitim, TPAB, 21st-century skills, early childhood education, individual innovativeness, TPACK
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZ Bu araştırmada okul öncesi öğretmen adaylarının bireysel yenilikçilik ve 21. Yüzyıl becerileri düzeylerinin TPAB seviyeleriyle ilişkisi incelenmiştir. Araştırmaya Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim dalında öğrenim gören 206 öğrenci katılmıştır. Araştırma kapsamında verilerin toplanmasında; bireysel yenilikçilik ölçeği, 21.yüzyıl becerileri ölçeği ve TPAB ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmen adaylarının TPAB yeterlik algıları genel olarak orta-üst düzeydedir. Cinsiyete göre yapılan karşılaştırmada TB, TPB, TAB ve TPAB boyutlarında erkek öğretmen adayları lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sınıf düzeyine göre ise özellikle 4. sınıf öğrencilerinin AB ve TPB boyutlarında anlamlı derecede daha yüksek puanlara sahip olduğu belirlenmiştir. Teknolojiye karşı ilgi değişkeninde tüm TPAB alt boyutlarında“çok ilgili”grubunun diğer gruplara göre anlamlı biçimde daha yüksek ortalamalara sahip olduğu görülmüştür. Bireysel yenilikçilik açısından öğretmen adaylarının“sorgulayıcı”kategorisinde yer aldığı, en yüksek puanın Deneyime Açıklık, en düşük puanın ise Değişime Direnç boyutunda olduğu belirlenmiştir. 21.yüzyıl becerileri düzeyleri ise genel olarak orta-üst düzeydedir ve cinsiyete, sınıf düzeyine veya internet kullanım becerilerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Korelasyon analizinde TPAB, bireysel yenilikçilik ve 21. yüzyıl becerileri arasında genel olarak düşük ve orta düzeyde anlamlı pozitif ilişkiler bulunmuştur. Özellikle TPAB ile 21. yüzyıl becerileri arasında ve bireysel yenilikçilik ile 21. yüzyıl becerileri arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişkiler tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, bireysel yenilikçilik ve 21. yüzyıl becerilerinin öğretmen adaylarının TPAB yeterlikleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the relationship between preservice early childhood teachers' individual innovativeness levels and 21st-century skills with their TPACK competencies. The study was conducted with 206 students enrolled in the Early Childhood Education Department of Mehmet Akif Ersoy University. Data were collected using the Individual Innovativeness Scale, the 21st-Century Skills Scale and the TPACK Scale adapted. The data were analysed by using descriptive statistics, independent samples t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), and multivariate analysis of variance (MANOVA). According to the findings, preservice teachers' TPACK competency perceptions were generally at a moderately high level. Comparisons by gender revealed significant differences in favor of male participants in the TK, TPK, TCK, and TPACK dimensions. Regarding grade level, fourth-year students scored significantly higher in the CK and TPK dimensions. In terms of interest in technology, participants who described themselves as“highly interested”had significantly higher scores across all TPACK sub-dimensions compared to other groups. In terms of individual innovativeness, the preservice teachers were classified in the“questioner”category, scoring highest in the Openness to Experience dimension and lowest in the Resistance to Change dimension. Their 21st-century skill levels were found to be moderately high, with no significant differences based on gender, grade level, or internet-use proficiency. The correlation analysis revealed generally low to moderate positive relationships among TPACK, individual innovativeness, and 21st-century skills. In particular, moderate positive correlations were identified between TPACK and 21st-century skills, as well as between individual innovativeness and 21st-century skills. These results indicate that individual innovativeness and 21st-century skills play an important role in shaping preservice teachers' TPACK competencies.