Ontolojik güvensizliğin sosyopolitik yansımaları: Türkiye'de 6 Şubat depreminin devlet/toplum ilişkilerine olan etkileri
Socio-political reflections of ontological insufficiency: Effects of the February 6 earthquake on state-society relations in Turkey
  1. Tez No: 1000295
  2. Yazar: MELİKE TEKİN BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET BİRDİŞLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ontolojik güvenlik, Toplumsal travma, Ontological security, Collective trauma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere 11 ili etkilemiş, ülke tarihinin en yıkıcı doğal afeti olarak kayıtlara geçmiştir. Kamuoyunda“asrın felaketi”olarak adlandırılan bu deprem ülke genelinde derin izler bırakmıştır. Depremin yıkıcı etkisinin sebep olduğu travmalar, bireylerin ve toplumun güvenlik algıları, siyasal tercihleri ve devlete olan bakış açıları üzerinde belirleyici olmuştur. Bu çalışma, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'de devlet-toplum ilişkileri üzerindeki etkilerini ontolojik güvenlik teorisi kapsamında analiz etmektedir. Araştırmanın temel amacı, Uluslararası İlişkiler disiplininde henüz yeni olan ontolojik güvenliğin kuramsal çerçevesini depreminin mağdurlarına uygulanacak olan anket aracılığı ile sahada test etmektir. Bu kapsamda güvenlik kavramının sosyal, siyasal ve psikolojik boyutu ele alınmış ontolojik güvenlik teorisinin kuramsal temelleri açıklanmıştır. Araştırma, nitel ve nicel verilerin bir arada kullanıldığı karma yöntemle yürütülmüş olup araştırmanın evreni, 6 Şubat 2023 depreminden doğrudan etkilenen illeri kapsamaktadır. Ankete katılan toplam 1.517 katılımcıdan elde edilen verilerin analizi için SPSS-26 paket programı kullanılmıştır.“Kaygı”,“Korku”,“Kimlik ve yabancılaşma”,“Rutin”ve“Ontolojik güvenlik için sosyal kurumların sağlayıcısı olarak devlet”şeklinde belirlenen beş ana değişkene ilişkin oluşturulan anket sorularında beşli likert ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, frekans tabloları aracılığı ile faktör analizi, korelasyon analizi, t-testi ve ANOVA analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, depremin neden olduğu toplumsal travma sonrası, bireylerin güvenlik ihtiyaçları yalnızca fiziksel güvenlikle sınırlı kalmamış; aynı zamanda aidiyet hissi, rutin ve düzen arayışı, kimlik ve süreklilik duygusu gibi varoluşsal unsurları içeren ontolojik güvenlik boyutunu da kapsamıştır. Devletin koruyucu rolü, depremden sonra güvenlik ihtiyacının yeniden tesis edilmesinde belirleyici bir unsur olarak öne çıkmıştır. Ontolojik güvensizliğin politik davranışlarda statükocu bir eğilime yol açtığı ve kriz ve travma dönemlerinden sonra bireylerin değişimden ziyade var olan düzenin sürdürülmesinden yana olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, bu araştırma ontolojik güvenlik yaklaşımını 6 Şubat 2023 depreminin saha verileriyle test ederek, güvenlik çalışmalarına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The earthquakes centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023 affected 11 provinces, especially Kahramanmaraş and Hatay, and were recorded as the most devastating natural disaster in the country's history. This earthquake, publicly known as the“disaster of the century,”left deep scars across the country. The traumas caused by the devastating effects of the earthquake have been decisive on individuals' and society's perceptions of security, political preferences, and perspectives on the state. This study analyzes the effects of the Kahramanmaraş-centered earthquakes on state-society relations in Türkiye within the scope of ontological security theory. The main purpose of the research is to test the theoretical framework of ontological security, which is still new in the discipline of International Relations, in the field through a survey to be applied to the victims of the earthquake. In this context, the social, political and psychological dimensions of the concept of security are discussed and the theoretical foundations of the ontological security theory are explained. The research was conducted using a mixed method using both qualitative and quantitative data, and the universe of the research covers the provinces directly affected by the February 6, 2023 earthquakes. SPSS-26 package program was used to analyze the data obtained from a total of 1,517 participants who participated in the survey. A five-point Likert scale was used in the survey questions created for five main variables determined as“Anxiety”,“Fear”,“Identity and alienation”,“Routine”and“State as a provider of social institutions for ontological security”. The findings were evaluated using factor analysis, correlation analysis, t-test and ANOVA analysis using frequency tables. According to the research findings, after the social trauma caused by the earthquake, individuals' security needs were not limited to physical security only; they also encompassed the ontological security dimension, which includes existential elements such as a sense of belonging, a search for routine and order, and a sense of identity and continuity. The protective role of the state emerged as a decisive factor in re-establishing security needs after the earthquake. It has been concluded that ontological insecurity leads to a status quo tendency in political behavior and that after periods of crisis and trauma, individuals favor the maintenance of the existing order rather than change. As a result, this research contributes to security studies by testing the ontological security approach with field data from the February 6, 2023 earthquake.