Ortaöğretim öğrencilerinin müziğe olan ilgi düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi (Isparta ili örneği)
An investigation of secondary school students' levels of interest in music in terms of various variables (A case study of Isparta province)
- Tez No: 1000308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN ÇİFTÇİBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Evrensel müzik, Oyun, dans ve müzik dersi, Universal music, Game, dance and music lesson
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Isparta ili merkez ilçesindeki İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ortaöğretim düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin müziğe olan ilgi düzeylerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi, bu ilgi düzeylerinin farklı değişkenler açısından ilişkisini ortaya koymayı ve iyileştirme önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma, yaklaşık eş-zamanlı karma yöntem yaklaşımına dayalı olarak tasarlanmış ve yakınsayan (convergent) paralel desen kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 öğretim yılında ortaöğretim kademesinde öğrenim gören Isparta ili merkez ilçesindeki İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 14 devlet ve 3 özel liseden toplam 1418 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, Doç. Dr. Hasan Hakan Okay'ın (2015) geliştirdiği“Müziğe Yönelik İlgi Ölçeği”öğrencilere uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile kodlanarak analiz edilmiştir. Açık uçlu sorulardan elde edilen metinler MAXQDA 24 ortamına aktarılmış, Miles ve Huberman'ın (2020) üç aşamalı içerik analizi süreci izlenerek gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ortaöğretim öğrencilerinin müziğe yönelik ilgilerinin genel olarak orta-üst düzeyde olduğu, kız öğrencilerin erkeklere göre daha yüksek ilgi gösterdiği, yaş ve sınıf düzeyi ile ilgide hafif artışlar gözlendiği, okul türünün ve müfredatın ilgiyi etkilediği, aile gelir ve mesleğinin belirleyici olmadığı, öğrencilerin büyük çoğunluğunun çalgı çalmadığı, müzik eğitimine ilişkin algılarının genellikle olumlu olduğu ve müzikle ilgili mesleğe yönelimlerinin sınırlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to comprehensively evaluate the level of interest in music among secondary school students in the central district of Isparta province, under the Provincial Directorate of National Education, to reveal the relationship between these interest levels and different variables, and to offer suggestions for improvement. The research was designed based on an approximately simultaneous mixed methods approach and conducted using a convergent parallel design. The study group consists of a total of 1418 students from 14 state and 3 private high schools affiliated with the Provincial Directorate of National Education in the central district of Isparta province, who were studying at the secondary level during the 2024-2025 academic year. The“Interest in Music Scale”developed by Assoc. Prof. Dr. Hasan Hakan Okay (2015) was administered to the students. In the research, the obtained data were coded and analyzed using the SPSS software package. The texts obtained from the open-ended questions were transferred to the MAXQDA 24 environment and analyzed using the three-stage content analysis process of Miles and Huberman (2020). The study concluded that secondary school students generally have a moderate to high level of interest in music, that girls show a higher level of interest than boys, that interest increases slightly with age and grade level, that school type and curriculum affect interest, that family income and occupation are not determining factors, that the vast majority of students do not play an instrument, that their perceptions of music education are generally positive, and that their inclination towards music-related professions is limited.