Poverty and economic development in Türkiye since the transition to the free-market economy
Serbest piyasa ekonomisine geçildiğinden beri Türkiye'de yoksulluk ve ekonomik kalkınma
- Tez No: 1000307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU TOMRİS AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri, Yoksulluk, Ekonomik Kalkınma, Short-term Capital Movements, Poverty, Economic Development
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET SERBEST PİYASA EKONOMİSİNE GEÇİLDİĞİNDEN BERİ TÜRKİYE'DE YOKSULLUK VE EKONOMİK KALKINMA İnsanlığın kaderi her zaman insanların elinde olmuştur. İnsanlık tarihi boyunca, yaşamlarımız bir tüzel varlığın en üst pozisyonundaki bir grup insan tarafından şekillendirilmiştir. Bugün, bu tüzel varlık devlettir. Devletler yaşamlarımızdan sorumludur. Devlet yöneticileri biz insanların sahip olduğu yaşam standartlarını belirleyen karar vericilerdir. Ancak, devlet yöneticileri hiçbir zaman yüksek yaşam standardlarına ulaşmanın önündeki engelleri minimize etmeyi başaramamışlardır. Yöneticiler hiçbir zaman ekonomik kalkınmayı maksimize edememiş ve hiçbir zaman yoksulluğu yok edememişlerdir. Devletler bugün hayatımızı yöneten tek tüzel varlık değillerdir. Bugün dünyadaki mal varlığının önemli bir kısmı dünyanın en büyük trilyonerlerine aittir. Bu da kaynakların kullanımının tüm insanlar için maksimize edilmediği anlamına gelmektedir. En tepedeki sermaye sınıfı, politikacılar üzerinde, kaynakların tüm insanlıktansa zengin bireylere dağılımının önünü açacak düzeyde büyük bir etkiye sahiptir. Monarşiler düşmeye başladığından ve demokrasiler yükselişe geçtiğinden beri özel tüzel varlıkların devlet yöneticileri üzerindeki etkisi kaydadeğer bir seviyededir. O zamandan beri özel büyük sermaye sınıfı kendi pozisyonunu sağlama almaktadır. Büyük sermaye sınıfının etki alanının maksimize olduğu temel dönüm noktası 1970lerde başlayan neoliberal dönemdir. Türkiye, serbest piyasa ekonomisine 24 Ocak 1980'de geçtiği için o tarihten beri bu sistemin parçasıdır. Bu tez bu dönüşümden sonraki süreci inceleyecektir. Bu çalışmanın amacı serbest piyasa ekonomisinin Türkiye'de yoksulluk ve ekonomik kalkınmaya etkisini yerli ve uluslararası veriler ile incelemektir. İnceleme için nitel yöntem kullanılmıştır. Bu analiz, serbest piyasa ekonomisinin ekonomik kalkınmaya ve yoksulluğua bir faydası olmadığını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POVERTY AND ECONOMIC DEVELOPMENT IN TÜRKİYE SINCE THE TRANSITION TO THE FREE MARKET ECONOMY Throughout the human history, our lives have been shaped by a group of people who are at the top position to rule a legal entity. Today, the main legal entity is the state. Through the application of relevant policies, the rulers of the state are the decisionmakers who determine the standards of living that we have as humans. These rulers, though, had never succeeded in minimizing the obstacles against reaching high standards of living. There has always been poverty, wars, hunger, unemployment, illiteracy, lack of accession to the social services etc. The rulers had neither maximized economic development nor eradicated poverty. States are not the only legal entities that rule our lives. Today, most amount of the wealth in the world belongs to the top trillionaires. So, this means that the use of sources is not maximized for the human beings as a whole. The top capital class has a huge influence over the policymakers who paves the way of allocation of the sources for the wealthy individuals more than the whole humanity. The influence of private legal entities over the rulers reached significant levels when the monarchs began to fall and the democracies began to rise. Since then, the private big capital class has been consolidating its position. The major turning point that maximized the influence of the big capital class was the neoliberal era which began in the 1970s. Türkiye has been a part of that system, since January 24, 1980, as a result of her transition to the free market economy. This thesis examines the whole period after that transition. The purpose of the study is to analyze the effects of the free market economy on the poverty and economic development in Türkiye through both of national and international data. The qualitative method is used for the examination. The analysis suggests that the implementation of the free-market economy benefited neither economic development nor poverty.