Antalya ili Serik İlçesi'nin müzik pratikleri
Musical practices of Serik district of Antalya province
- Tez No: 1000314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN ÇİFTÇİBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Antalya-Serik, Antalya-Serik
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Serik müzik pratikleri, modernleşme ve küreselleşme süreçleri bağlamında değişim ve dönüşüm dinamikleriyle karşı karşıya bulunan bir kültürel alan olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırma, Serik müzik pratiklerini incelemeyi ve gelecek nesillere öğretilerek yaşatılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırmada, nitel durum çalışması yöntemi tercih edilmiştir. Çalışma grubunu, Serik ilçesindeki yerel müzik pratiklerini sürdüren veya bu konuda bilgi sahibi olan 48-94 yaş aralığında bireyler oluşturmuştur. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formları, ses kayıt cihazları, yerel arşivlerden elde edilen belgeler aracılığı ile toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, Serik ilçesindeki müzik pratiklerinin Teke Yöresi müzik kültürüyle güçlü bir ilişki içerisinde olduğunu ve bu pratiklerin ilçenin kültürel kimliğinin oluşumunda belirleyici bir rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Araştırmada bağlama, davul, zurna, kaval, sipsi, kabak kemane ve özellikle günümüzde sınırlı sayıda icracı tarafından yaşatılan ıklık çalgısının Serik müzik kültüründe önemli bir yere sahip olduğu belirlenmiştir. Bu çalgıların büyük ölçüde sözlü kültür ve usta-çırak ilişkisi yoluyla aktarıldığı, ancak bu aktarım biçiminin günümüzde zayıflama riski taşıdığı tespit edilmiştir. Çalışma, yerel müzik pratiklerinin belgelenmesi ve eğitimle ilişkilendirilmesinin kültürel sürdürülebilirlik açısından önemini vurgulayarak, ileride yapılacak benzer araştırmalar için kuramsal ve yöntemsel bir zemin sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Serik music practices are evaluated as a cultural domain encountering dynamics of change and transformation within the context of modernization and globalization processes. This study aims to examine the music practices of Serik and to contribute to their transmission to future generations through educational means. A qualitative case study design was employed in the research. The study group consisted of individuals between the ages of 48 and 94 who either actively sustain local music practices in Serik or possess knowledge about them. Data were collected through semi-structured interview forms, audio recordings, and documents obtained from local archives, and were analyzed using content analysis. The findings reveal that music practices in Serik maintain a strong relationship with the musical culture of the Teke Region and play a significant role in the formation of the district's cultural identity. The study identifies bağlama, davul, zurna, kaval, sipsi, kabak kemane, and particularly the ıklık—currently sustained by a limited number of performers—as prominent instruments within Serik's musical culture. These instruments are largely transmitted through oral tradition and the master-apprentice relationship; however, this mode of transmission is observed to be at risk of weakening in contemporary conditions. The study emphasizes the importance of documenting local music practices and integrating them into educational processes for cultural sustainability, and aims to provide a theoretical and methodological framework for future research in this field