Aksiyel Spondiloartropati Tanılı Hastalarda Uyku Kalitesinin Değerlendirilmesi ve Klinik Parametreler ile İlişkisi
Assessment of Sleep Quality and Association with Clinical Parameters in Patientswith Axial Spondyloarthritis
  1. Tez No: 1000324
  2. Yazar: TUĞBA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AKGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Aksiyel spondiloartrit, uyku kalitesi, obstrüktif uyku apnesi, polisomnografi, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Uyku apne sendromları, Yorgunluk, Axial spondyloarthritis, sleep quality, obstructive sleep apnea, polysomnography, Pittsburg sleep quality index, Sleep apnea syndromes, Quality of sleep, Fatigue
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aksiyel spondiloartrit (ax-SpA) hastalarında, tedaviye rağmen ağrı şikayetlerinin sürebildiği ve remisyona ulaşılamadığı bilinmektedir. Bu durum, yüksek akut faz reaktanları ve görüntülemede aktif sakroiliit olmasa bile, ağrıya bağlı olarak yüksek hastalık aktivite skorlarının görülmesine ve gereksiz tedavilere yol açabilmektedir. Bu çalışmada, ax-SpA hastalarında uyku kalitesi ve klinik parametrelerle ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: ASAS sınıflama kriterlerine göre ax-SpA tanısı alan 74 hasta çalışmaya dahil edildi. Demografik veriler kaydedildi. Fizik muayenede boyun çevresi, oksiput-duvar mesafesi, göğüs ekspansiyonu, Schober testi ve servikal eklem hareket açıklıkları değerlendirildi. Sedimentasyon ve C-reaktif protein düzeyleri kaydedildi. Hastalık aktiviteleri; Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite Skoru ve Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi, dizabiliteleri; Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi, yaşam kaliteleri; Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi Anketi, yorgunluk düzeyleri; Kronik Hastalık Tedavisinin Fonksiyonel Değerlendirmesi Yorgunluk Ölçeği ve Yorgunluk Şiddeti Ölçeği ile, uyku kaliteleri Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği, uyku apnesi riski STOP-Bang anketi ile değerlendirildi. Orta-yüksek riskli hastalar polisomnografi testine yönlendirildi. Bulgular: Hastaların %54,1'inde kötü uyku kalitesi, %56,8'inde patolojik yorgunluk saptandı. STOP-Bang'a göre orta-yüksek riskli hastalarda hastalık süresi ve oksiput-duvar mesafesi daha yüksek; göğüs ekspansiyonu ve servikal hareket açıklıkları daha düşük bulundu (p<0,05). Bu grupta hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi skorları daha yüksekti (p<0,05). Kötü uyku kalitesine sahip hastalarda da benzer bulgular elde edildi (p<0,05). Polisomnografi yapılan 26 hastanın %61,5'inde OUAS ve bunların %37,5'inde pozisyon bağımlı OUAS saptandı. Sonuç: Ax-SpA hastalarında uyku kalitesi sık etkilenmekte ve klinik durum ile ilişkilidir. Uyku bozuklukları hastaların değerlendirilmesinde dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In axial spondyloarthritis (ax-SpA), pain may persist despite treatment and remission may not be achieved. This may lead to high disease activity scores due to pain, even without elevated acute phase reactants or active sacroiliitis on imaging. We aimed to evaluate sleep quality and its relationship with clinical parameters in ax-SpA patients. Materials and Methods: Seventy-four patients diagnosed with ax-SpA according to ASAS criteria were included. Demographic data and physical examination findings were recorded. Erythrocyte sedimentation rate and C-reactive protein levels were assessed. Disease activity, functional status, quality of life, and fatigue were evaluated using standard indices. Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index and sleep apnea risk by the STOP-Bang questionnaire. Moderate-high risk patients were referred for polysomnography. Results: Poor sleep quality was detected in 54.1% and pathological fatigue in 56.8% of patients. Moderate-high risk patients had longer disease duration, higher occiput-to-wall distance, and lower chest expansion and cervical range of motion (p<0.05). Disease activity, functional status, and quality of life scores were higher in this group (p<0.05). Similar findings were observed in patients with poor sleep quality. Obstructive sleep apnea syndrome was detected in 61.5% of 26 patients with 37.5% position-dependent. Conclusion: Sleep quality is frequently impaired in ax-SpA and is associated with clinical parameters. Sleep disorders should be considered in evaluation.