Tanzimat uygulamalarının Düzce kazasına yansımaları
The impact of the Tanzimat reforms on the Düzce district
  1. Tez No: 1000349
  2. Yazar: GÜLDEN SOYSAL MANTICI
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ONUR ÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Tanzimat Fermanı, Tanzimat, Tanzimat Fermanı
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti, Padişah Abdülmecit döneminde 1839 yılında Tanzimat Fermanı'nı ilan etmiştir. Büyük bir kalabalığın önünde okunan ferman, Osmanlı için yeni bir dönemin kapısını aralamıştır. Birçok alanda başlatılan reformlar, merkezden taşraya kadar uzanmıştır ve Düzce'de bu reformların uygulandığı sahalardan biri haline gelmiştir. Tanzimat ilke olarak Osmanlı devlet yönetimine adalet, eşitlik, kanun üstünlüğü gibi kavramları öne çıkarmıştır. Düzce için yapılan düzenlemeler de bu ilkelere uygun olarak yapılmaya çalışılmıştır. Tez çalışmasıyla tanzimat döneminin Düzce'ye olan katkıları incelenmiş ve belgelerin ışığında 1839'dan itibaren Düzce'de; idari, sosyal, ulaşım, ekonomik, haberleşme, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda yapılan reformları incelenmiştir. Bu dönemde yörede yapılan düzenlemelerle hem tebaanın sorunları çözülmeye çalışılmış hem de devlet otoritesi güçlendirilmesi arzulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, during the reign of Sultan Abdülmecit, issued the Tanzimat Decree in 1839. The decree, read before a large crowd, opened the door to a new era for the Ottomans. Reforms initiated in many areas extended from the center to the provinces, and Düzce became one of the areas where these reforms were implemented. The Tanzimat, in principle, emphasized concepts such as justice, equality, and the rule of law in Ottoman state administration. The regulations made for Düzce were also attempted in accordance with these principles. This thesis examines the contributions of the Tanzimat period to Düzce and, in light of documents, analyzes the changes in Düzce from 1839 onwards; Reforms in administrative, social, transportation, economic, communication, health, and cultural fields have been examined. During this period, the regulations implemented in the region aimed both to solve the problems of the subjects and to strengthen state authority.