Bisoprolol fumarat içeren ağızda dağılan film formülasyonlarınıngeliştirilmesi
Development of oral disintegrating film formulations containingbisoprolol fumarate
- Tez No: 1000464
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA KERİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Beta blokerler, Eczacılık, Hipertansiyon, İlaç formülleri, İlaç üretimi, Pharmacy, Hypertension, Formularies, Drug production
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında ana polimer olarak pullulan ve lycoat kullanılarak, başta hipertansiyon olmak üzere çeşitli kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde etkili Bisoprolol fumrat etken maddesi yüklü ağızda dağılan film (ADF) formülasyolarının oluşturulması amaçlanmıştır.Yapmış olduğumuz çalışmanın ilk aşamasında Bisoprolol fumarat etken maddesinin fizikokimyasal özelliklerinde UV spektrum ve çözünürlük analiz çalışmaları yapılmıştır. Ardından çözücü dökme yöntemi kullanılarak etken madde içermeyen ön ADF formülasyonları hazırlanmıştır. Çalışmanın devamında uygun bulunan ADF'ler için karakterizasyon çalışmaları (morfolojik tayin, verim, dağılma süresi tayini, kalınlık tayini, katlama tayini, şişme tayini, kütle tekdüzeliği tayini, içerik tekdüzeliği tayini, pH tayini, nem içeriği tayini, in vitro salım tayini, gerilme direnci, elastik modülü (young modülü) ve uzama yüzdesi) gerçekleştirilerek sonuçlar karşılaştırılmıştır. Validasyon çalışmaları değerlendirildiğinde Bisoprolol fumarat etken maddesi için yapılan analizler uygun bulunmuştur. Karakterizasyon çalışmaları sonucunda başarılı ADF'ler elde edilmiştir. Yapılan çalışmanın neticesinde F-2, F-8 ve F-14 olmak üzere 3 adet ADF formülasyonu başarıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is aimed to formulate orally disintegrating films (ODFs) loaded with Bisoprolol fumarate, an active ingredient effective in the treatment of various cardiovascular diseases, primarily hypertension, using pullulan and Lycoat as the main polymers. In the first stage of our study, UV spectrum and solubility analysis were performed to evaluate the physicochemical properties of the active ingredient, Bisoprolol fumarate. Subsequently, preliminary ODF formulations without the active ingredient were prepared using the solvent casting method. In the following stages, characterization studies (morphological analysis, yield, disintegration time, thickness measurement, folding endurance, swelling, mass uniformity, content uniformity, determination of pH, determination of moisture content, in vitro release, tensile strength, elastic modulus (Young's modulus), and percent elongation determinations) were conducted for the selected ODFs, and the results were compared. When the validation studies were evaluated, the analyses performed for the active ingredient Bisoprolol fumarate were found to be suitable. As a result of the characterization studies, successful ODFs were obtained. As a result of the study, three ODF formulations F-2, F-8, and F-14 were successfully prepared.