Türk toplumunun burun alt lateral kıkırdaklarının anatomisi (kadavra çalışması)
Anatomy of the lower lateral nasal cartilages in the Turkish population: A cadaveric study
- Tez No: 1000465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İĞDE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: alt lateral kıkırdaklar, burun anatomisi, rinoplasti, lower lateral cartilages, nasal anatomy, rhinoplasty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Burun kıkırdaklarının şekli, etnik gruplar arasında belirgin farklılıklar göstermektedir ve bu farklılıklar, burun estetiği ve fonksiyonuna yönelik cerrahi müdahalelerde önemli bir rol oynamaktadır. Burun ucu bölgesi, cerrahi müdahalelerde düzeltilmesi en zor anatomik alanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bunun başlıca nedeni, burun alt lateral kıkırdaklarının hastalar arasında ve farklı etnik gruplar arasında önemli ölçüde varyasyon göstermesidir. Bu çalışmanın amacı, Türk toplumuna ait kadavralar üzerinde burun alt lateral kıkırdaklarının anatomik ve antropometrik özelliklerini incelemek ve bu verilerin cerrahi müdahalelerdeki önemini vurgulamaktır. Gereç ve Yöntem: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anatomi Anabilim Dalı'nda bulunan 13 erkek, 6 kadın toplam 19 yetişkin kadavra çalışmaya dahil edilmiştir. Kadavraların alt lateral kıkırdaklarının lateral, middle ve medial bölümlerinin uzunluk, genişlik ve kalınlıkları ölçülüp istatiksel analizleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda middle krus uzunluğu sol tarafta daha uzun görülürken, medial krus uzunluğu sağ taraflı kıkırdaklarda anlamlı derecede uzun bulundu. Yapılan karşılaştırmalarda her türlü uzunluk ölçümünde erkek kadavraların ölçümleri anlamlı derecede uzun bulundu. Literatürdeki yapılan çalışmalardan İran, Asya ve Kafkasi toplumlarıyla aralarındaki farklar ortaya kondu. Sonuç: Günümüzde rinoplasti en sık yapılan estetik ameliyatlardan biridir ve burun tip'inin şekillendirilmesi bu ameliyatın en önemli parçalarındandır. Çalışmamızın sonuçları ülkemizde yapılacak rinoplasti ameliyatlarına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The shape of nasal cartilages exhibits significant differences among ethnic groups, and these differences play a crucial role in surgical interventions aimed at improving nasal aesthetics and function. The nasal tip region is considered one of the most challenging anatomical areas to correct during surgical procedures. This is primarily due to the significant variation in the lower lateral cartilages of the nose among individuals and across different ethnic groups. This study aims to examine the anatomical and anthropometric characteristics of the lower lateral nasal cartilages in cadavers of the Turkish population and to emphasize the importance of these findings in surgical interventions. Materials and Methods: A total of 19 adult cadavers (13 males and 6 females) from the Anatomy Department of Gülhane Training and Research Hospital were included in this study. The length, width, and thickness of the lateral, middle, and medial segments of the lower lateral cartilages were measured, and statistical analyses were performed. Results: The study found that the middle crus was significantly longer on the left side, while the medial crus was substantially longer on the right side. Comparisons showed that all length measurements were significantly greater in male cadavers. Differences between our findings and those reported in studies on Iranian, Asian, and Caucasian populations in the literature were highlighted. Conclusion: Rhinoplasty is currently one of the most frequently performed aesthetic surgeries, and shaping the nasal tip is a critical component of this procedure. The results of our study will contribute to rhinoplasty procedures conducted in our country.